Τον Ιούλιο σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τον Ιούλιο σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Το νομοσχέδιο, θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών.

«Το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμoύ που φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών, αλλα θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου και αφορά, δυνητικά, 400.00 επιχειρήσεις.

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης αλλά και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού θα είναι win-win για όλες τις πλευρές.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα τεθεί τον Ιούλιο σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και χρειάζεται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση.

“Στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων” είπε ο υπουργός. Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι δημιουργούνται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις στην πορεία προς την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το σχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν περιέχει διάταξη για να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι τραπεζών και του δημοσίου και το θέμα θα διευθετηθεί με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.