Τόνωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο – «Φρένο» στον υποκείμενο πληθωρισμό

Τόνωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο – «Φρένο» στον υποκείμενο πληθωρισμό
Photo: pixabay.com
Οι καταναλωτικές δαπάνες  αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός -εκτός τω τιμών τροφίμων και ενέργειας- μετριάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα. α στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν αύξηση των δαπανών κατά 0,9% αντί του 0,8% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 0,4%.

Μέρος της αύξησης των δαπανών τον περασμένο μήνα αντανακλούσε τις υψηλότερες τιμές. Οι τιμές της βενζίνης επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να κορυφωθούν στα 3,984 δολάρια ανά γαλόνι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, το υψηλότερο επίπεδο φέτος .Η τιμή αυτή ήταν 3,676 δολάρια ανά γαλόνι κατά την ίδια περίοδο του Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Με την εκτίναξη της τιμής της βενζίνης, ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 0,2% τον Ιούλιο. Στους 12 μήνες μέχρι τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών PCE προχώρησε κατά 3,5% μετά από άνοδο 3,4% τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, γεγονός που θα είναι ευπρόσδεκτο από τους αξιωματούχους της Fed.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο γενικός PCE αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός PCE αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 4,3% τον Ιούλιο

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια της την περασμένη εβδομάδα, αλλά «έδειξε» προς διατήρηση της «σφιχτής» της νομισματικής πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com