«Τώρα ή ποτέ» για τα αδήλωτα εισοδήματα

«Τώρα ή ποτέ» για τα αδήλωτα εισοδήματα

Όσοι αποφασίσουν να το ρισκάρουν, αν εντοπιστούν κατά τον έλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο που αγγίζει το 120% του κρυμμένου κεφαλαίου.

Τάσος Δασόπουλος

Γρήγορες αποφάσεις θα πρέπει να πάρουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ρύθμιση αφού η προθεσμία παρατείνεται τυπικά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αλλά η πραγματική παράταση είναι πολύ μικρότερη

Μετά από πολυήμερη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να έχει την έγκριση από τους δανειστές για παράταση της προθεσμίας ένταξης στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που έληξε στις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, αν και λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούσαν παράταση ως το τέλος του χρόνου.

Με δεδομένο ότι η παράταση πρέπει να κυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο συνέταξε και κατέθεσε άμεσα στην Βουλή την σχετική τροπολογία. Το κακό είναι ότι η τροπολογία πρέπει να περιμένει να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 6 Νοεμβρίου και μετά.

Οι σχετικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση της ρύθμισης μπορεί να σταλούν άμεσα την ημέρα της ψήφισης της τροπολογίας χωρίς να περιμένουν η τροπολογία να πάρει ΦΕΚ. Ακόμη κι έτσι όμως όσοι σκέφτονται ακόμη να χρησιμοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της ρύθμισης θα πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα καθώς το περιθώριο για την κατάθεση της αίτησης θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο αφού δεν θα ξεπερνά τις πέντε με επτά ημέρες.

Όσοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα και ενταχθούν στην ρύθμιση θα πληρώσουν τους φόρους με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν την χρονιά απόκτησης των εισοδημάτων προσαυξημένους από 8% έως και 38%.

Όσοι αποφασίσουν να το ρισκάρουν, αν εντοπιστούν κατά τον έλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο που αγγίζει το 120% του κρυμμένου κεφαλαίου. Τούτο βέβαια χωρίς να υπολογίσει κανείς και το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή αν η απώλεια φόρου υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ από ΦΠΑ ή τα 100.000 από φόρο εισοδήματος ή άλλους φόρους που βαρύνουν τον φορολογούμενο

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, έως σήμερα, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, ενώ το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν αποκαλυφθεί οικειοθελώς υπερβαίνει τα 4,7δισ. ευρώ. Το ύψος των φόρων που έχουν βεβαιωθεί βάση της ρύθμισης ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Πηγή: news247.gr