Τουρκία για Γάζα: Η κατοχή του Ισραήλ η κύρια αιτία του πολέμου

Τουρκία για Γάζα: Η κατοχή του Ισραήλ η κύρια αιτία του πολέμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Χωρίς την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή» τονίζει η Άγκυρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Γιλντίζ, υποστήριξε τη Δευτέρα ενόπιων του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) ότι η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι η βασική αιτία των συγκρούσεων στην περιοχή.

Κατά την τελευταία ημέρα των δημόσιων ακροάσεων σε μια υπόθεση που εξετάζει τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, ο Γιλντίζ αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, και στη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ που έκτοτε έχει σκοτώσει πάνω από 29.000 Παλαιστίνιους.

«Η κατάσταση που εκτυλίσσεται μετά την 7η Οκτωβρίου αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, χωρίς την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη είναι προφανές. Η εμβάθυνση της κατοχής από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και η αποτυχία εφαρμογής του οράματος των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Το Reuters σημειώνει πως το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ακούει επιχειρήματα από περισσότερα από 50 κράτη μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2022 να εκδώσει μη δεσμευτική γνωμοδότηση σχετικά με τις νομικές συνέπειες της ισραηλινής κατοχής.

Οι ακροάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της παλαιστινιακής προσπάθειας να κάνουν τους διεθνείς νομικούς θεσμούς να εξετάσουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη.

Το Ισραήλ, το οποίο δεν συμμετέχει στις ακροάσεις, δήλωσε σε γραπτά σχόλια ότι η συμμετοχή του δικαστηρίου θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την επίτευξη μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι ζήτησαν από τους δικαστές να κηρύξουν παράνομη την κατοχή των εδαφών τους από το Ισραήλ και δήλωσαν ότι η γνώμη τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης δύο κρατών.

Οι δικαστές αναμένεται να χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να εκδώσουν γνώμη επί του αιτήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com