Τουρκία και Ουγγαρία συνεχίζουν να αντιτίθενται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία και Ουγγαρία συνεχίζουν να αντιτίθενται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Photo: pixabay.com
Η Σουηδία έχει προκαλέσει την οργή των πολιτικών τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ουγγαρία.

Η πορεία της Σουηδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει μπλοκαρισμένη από την Τουρκία και την Ουγγαρία, ενώ η γειτονική Φινλανδία εντάχθηκε επίσημα στη συμμαχία με την αίτησή της να επικυρώνεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας πριν από τις εκλογές στις 14 Μαΐου. Ακόμα και τότε, δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Εντωμεταξύ, η Ουγγαρία θεωρείται ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Άγκυρας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο έπεισε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο των αδεσμεύτων. Και οι δύο χώρες θεωρούν το ΝΑΤΟ, με τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, ως τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Μετά τις αρχικές αντιρρήσεις, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την ένταξη της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα. Όμως η Τουρκία τηρεί διαφορετική στάση ως προς τη Σουηδία, λέγοντας ότι αυτή δεν παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια και ότι δεν έχει ανταποκριθεί στη δική της πλευρά της συμφωνίας, που έγινε στη Μαδρίτη πέρυσι, η οποία καθόριζε μια σειρά ζητημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Στοκχόλμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουγγαρία ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας και καθυστέρησε την επικύρωση.

Η Σουηδία έχει επικρίνει την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα δημοκρατικά πρότυπα, εκνευρίζοντας τους πολιτικούς στην Άγκυρα. Η Τουρκία λέει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη ομάδων που η ίδια θεωρεί τρομοκρατικές – κατηγορία που η Σουηδία αρνείται – και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως βήμα προς την επικύρωση της σουηδικής ένταξης. Τα δικαστήρια της Σουηδίας έχουν εμποδίσει ορισμένες απελάσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες κάηκε το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το Κοράνι, και ένα ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε ανάποδα. Η Άγκυρα λέει ότι πρόκειται για εγκλήματα μίσους. Η Σουηδία λέει ότι καλύπτονται από τους νόμους περί ελευθερίας του λόγου.

Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία, γεγονός που για τον Ερντογάν συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία. Το θέμα του ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από την κρίση του κόστους ζωής. Μια νίκη της αντιπολίτευσης –που δεν είναι διόλου απίθανη- θα ενίσχυε τις πιθανότητες της Σουηδίας για μια γρήγορη ένταξη.

Όσο για την Ουγγαρία, λέει ότι η Σουηδία έχει εχθρική στάση απέναντι στη Βουδαπέστη εδώ και χρόνια. Είναι θυμωμένη με τη σουηδική κριτική στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για τη διάβρωση του κράτους δικαίου. Ο Όρμπαν αρνείται την εν λόγω κατηγορία. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει κατάλογο αιτημάτων, αλλά λέει ότι τα παράπονα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: