Τουρκία: Μεγάλος εκνευρισμός και απειλές για τις δηλώσεις Μακρόν

Τουρκία: Μεγάλος εκνευρισμός και απειλές για τις δηλώσεις Μακρόν
epa07124963 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and French President Emmanuel Macron (R) attend a press conference during the Syria summit in Istanbul, Turkey, 27 October 2018. Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Russian President Vladimir Putin, German Chancellor Angela Merkel, and French President Emmanuel Macron met in Istanbul to plan a political resolution for the conflict in Syria. EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δηλώσεις στήριξης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα δεν άρεσαν καθόλου στην Άγκυρα.

Η Τουρκία κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΞ  της γειτονικής χώρας. Κατήγγειλε δε, ότι η Γαλλία «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ε.Ε.».

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σημείωσε:

«Ο Μακρόν οδεύει σε αποτυχίες. Στη Συρία με το PKK, στη Λιβύη με τον Χαφτάρ στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα. Γνωρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι η ίδια η Τουρκία. Αυτοί που λένε άλλο ο τουρκικός λαός κι άλλο ο Ερντογάν θα πάρουν την ιστορική απάντηση και στο ζήτημα αυτό. Αυτό είναι ένα ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών. Για να εκμεταλλευθούν τους λαούς τους κάνουν μια ψεύτικη επίδειξη αγάπης και στοχεύουν τους πατριώτες ηγέτες. Είναι τιμή μας, ο αποικιοκρατικός νους να στοχοποιεί τον πρόεδρό μας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε νωρίτερα στη δήλωσή του πως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή. Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας».