Τουρκία: Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η ψηφοφορία για ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Τουρκία: Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η ψηφοφορία για ένταξη της Σουηδίας στο NATO
The flags of Sweden (R) and NATO are pictured during a press conference of Sweden's Prime Minister with the NATO Secretary General on October 24, 2023 in Stockholm, Sweden. President Recep Tayyip Erdogan of Turkey officially submitted Sweden's NATO membership application to parliament on Monday, October 23, 2023, his office said, bringing closer the possible end of a 17-month diplomatic standoff. Turkey and Hungary are the only NATO members yet to ratify Sweden's membership request, which came after Stockholm dropped its long-standing policy of non-alignment last year after Russia launched its war on Ukraine. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Photo: AFP
Η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν τα μόνα μέλη του NATO που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, όπως δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Bloomberg τη Δευτέρα.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ρατζίπ Σοϊλού, ανέφερε σε ανάρτηση του πως η ψηφοφορία μπορεί να γίνει την Τρίτη.

Το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν (AKP), που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μαζί με τον εθνικιστή σύμμαχό του, θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την επικύρωση της πολυαναμενόμενης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Μια τουρκική έγκριση θα μπορούσε να αφήσει την Ουγγαρία ως το τελευταίο εμπόδιο στη σκανδιναβική επέκταση του μπλοκ.

Η είσοδος της Σουηδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη βόρεια εμβέλειά του και βελτιώνοντας την ικανότητά του να υπερασπίζεται την ανατολική του πλευρά μετά την εισδοχή της Φινλανδίας τον περασμένο Απρίλιο. Τα δύο σκανδιναβικά έθνη, τα οποία προηγουμένως απέφευγαν τη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες, υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Η υποστήριξη του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας εντάσσεται σε ένα πολύπλοκο πλέγμα γεωπολιτικών κινήσεων. Η κυβέρνησή του έχει ζητήσει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 79 πακέτων αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου πολεμικών αεροσκαφών. Ο Λευκός Οίκος έχει θέσει την ένταξη της Σουηδίας ως προϋπόθεση για την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει ότι τα δύο θέματα πρέπει να συνδεθούν.

Μια σημαντική τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή υποστήριξε την υποψηφιότητα της Σουηδίας τον περασμένο μήνα, αφού η Στοκχόλμη σημείωσε πρόοδο στην ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για την καταστολή των υποστηρικτών των αυτονομιστικών ομάδων που είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η Σουηδία συνέχισε να επιμένει ότι συμμορφώνεται με τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει επίσης αυστηροποιήσει ξεχωριστά τους νόμους κατά της τρομοκρατίας και έχει άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Οι νόμοι της για την ελευθερία του λόγου καθιστούν δύσκολο για την κυβέρνηση να καταπνίξει τις δημόσιες εκφράσεις υποστήριξης της κουρδικής ανεξαρτησίας.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν τα μόνα μέλη του NATO που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, μια διαδικασία που εκκρεμεί για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com