Τουρκία: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται 49%, όπως και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Τουρκία: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται 49%, όπως και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό
epa09623531 People check rates on a board of currency exchange office in Istanbul, Turkey, 23 November 2021. Turkish lira hits a new record low level against the US Dollar. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα είναι 17.002 λίρες (578 δολάρια) το 2024.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία, η οποία επηρεάζει περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενους, αναμένεται να ωθήσει τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα τους επόμενους μήνες, μετέδωσε το Reuters.

Ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισικχάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα είναι 17.002 λίρες (578 δολάρια) το 2024, μια αύξηση 49% από το επίπεδο που καθορίστηκε τον Ιούλιο και μια αύξηση 100% από τον Ιανουάριο.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αύξηση του μισθού θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται ήδη να φθάσει περίπου στο 70%-75% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Μια αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο στάδια θα ήταν καλύτερη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες και δεν θα προκαλούσε ξαφνική έξαρση του πληθωρισμού. Οι τιμές θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%-30%. Αυτό θα αποτυπωθεί στις τιμές λιανικής», δήλωσε ο Μπερκέ Ικτέν, επικεφαλής της Ένωσης Κατασκευαστών Υποδημάτων της Τουρκίας.

Ο κατώτατος μισθός αναθεωρείται συνήθως μία φορά το χρόνο, αλλά λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, η κυβέρνηση τον αύξησε κάθε έξι μήνες τα τελευταία δύο χρόνια.

Αξιωματούχοι του κλάδου δήλωσαν ότι η στήριξη που δόθηκε στους εργοδότες για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κόστους της αύξησης του κατώτατου μισθού στην παραγωγή ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη και θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της περασμένης εβδομάδας ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός θα αυξηθεί τον Ιανουάριο, ιδίως λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί τον Φεβρουάριο και μετά.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 3.400 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο και δήλωσε ότι δεσμεύεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 62% τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com