Τουρκία: «Πρεμιέρα» του νέου κεντρικού τραπεζίτη με έμφαση στα υψηλά επιτόκια

Τουρκία: «Πρεμιέρα» του νέου κεντρικού τραπεζίτη με έμφαση στα υψηλά επιτόκια
Photo: AFP
Ο Φατίχ Καραχάν έκανε την Πέμπτη τις πρώτες του δηλώσεις ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Ο Φατίχ Καραχάν, πρώην οικονομολόγος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) της Νέας Υόρκης, έκανε την Πέμπτη τις πρώτες του δηλώσεις ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και «έδειξε» στη διατήρηση της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στη γειτονική μας χώρα.

Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό στην Άγκυρα, ο Φατίχ Καραχάν -ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα- είπε πως η κεντρική τράπεζα θα επανεκτιμήσει το τρέχον επίπεδο πολιτικής της εάν υπάρξει σημαντική επιδείνωση των προοπτικών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την απαραίτητη νομισματική στενότητα έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σε επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο μας», δηλαδή στα επίπεδα του 2% όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας σκαρφάλωσε στο ετήσιο 64,9% τον περασμένο μήνα, έχοντας αυξηθεί κατά 6,7% σε μηνιαία βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Πέμπτη η τράπεζα διατήρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του 2026, οπότε και βλέπει να πέφτει στο 9%. Ο «γρήγορος αποπληθωρισμός» θα ξεκινήσει μετά τον Μάιο του τρέχοντος έτους σύμφωναμ με τον Καραχάν.

Η παρουσίαση ήρθε μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση την περασμένη Παρασκευή της πρώην διοικητή της τράπεζας Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν, η οποία επικαλέστηκε την ανάγκη να προστατεύσει την οικογένειά της από την εκστρατεία συκοφάντησης που αποκάλεσε η ίδια στα μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη γυναίκα που διοικεί την τράπεζα, η Ερκάν είχε αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια στο 45% από 8,5% από τον Ιούνιο για να κάμψει τον πληθωρισμό, ενορχηστρώνοντας μια δραματική στροφή μακριά από τα χρόνια του εύκολου χρήματος μπροστά στην εκτίναξη των τιμών υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: