Η «καταραμένη» θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας και οι 8 μήνες της Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν

Η «καταραμένη» θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας και οι 8 μήνες της Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν
ISTANBUL, TURKIYE - NOVEMBER 29: Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan delivers a speech during the Joint Meeting of Professional Committees of Istanbul Chamber of Industry in Istanbul, Turkiye on November 29, 2023. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu (Photo by Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η 8μηνη θητεία της Ερκάν στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας ήταν η δεύτερη μικρότερη από το 2011.

Η Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν, η μέχρι πρότινος κεντρική τραπεζίτρια της Τουρκίας που υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση της από τη θέση της, έρχεται να προστεθεί στην «κατάρα» των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας που δεν έχουν ολοκληρώσει τη προγραμματισμένη διάρκεια της θητείας τους.

Όπως αναφέρει το Blomberg, η Ερκάν ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και αιφνιδίασε πολλούς όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της, μόλις οκτώ μήνες μετά τη λήξη της θητείας της. Επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και μια εκστρατεία λάσπης εναντίον της, δηλώνοντας σοκαρισμένη από ισχυρισμούς για ανάμειξη της οικογένειάς της στις υποθέσεις της νομισματικής αρχής.

Από τότε που κέρδισε την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας την περασμένη άνοιξη, ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να επιτρέπει σε μια -φιλική προς τις αγορές- ομάδα γραφειοκρατών και τεχνοκρατών να αναλάβει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διόρθωση της κρίσης πληθωρισμού της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBG, η 8μηνη θητεία της Ερκάν στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας ήταν η δεύτερη μικρότερη από το 2011. Μόνο ο Νατσί Αγκμπάλ είχε μικρότερη θητεία, καθώς έμεινε για 4 μήνες επικεφαλής της τράπεζας προτού αποχωρήσει από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον Μάρτιο του 2021.

Σημειώνεται κανείς από τους 6 τελευταίους κεντρικούς τραπεζίτες της Τουρκίας δεν ολοκλήρωσε όλη τη θητεία του στη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσοχή στον νέο διοικητή

Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καθησυχάσουν τους φόβους ότι η απομάκρυνση της Ερκάν θα μπορούσε να ανατρέψει την οικονομική πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Μάιο, διαβεβαιώνοντας ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Τα σχόλια αυτά υποστηρίχθηκαν από τον διορισμό από τον Ερντογάν του Φατίχ Καραχάν, ο οποίος ήταν υποδιοικητής από τον Ιούλιο του 2023, ως νέου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Ο Καραχάν έχει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας ως οικονομολόγος στην Amazon.com και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης.

Το παρελθόν του και η στάση του για τη νομισματική πολιτική έχει ωθήσει τους ξένους αναλυτές να εξετάσουν αν υπό την ηγεσία του η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο, παρά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης ενός οκτάμηνου κύκλου σύσφιξης μόλις τον περασμένο μήνα.

Τα ερωτήματα αυτά θα μπορούσαν να απαντηθούν την Πέμπτη, όταν ο Καραχάν θα δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους και οικονομολόγους σχετικά με τις πολιτικές του, αφού προηγουμένως παρουσιάσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Στα πρώτα γραπτά σχόλιά του από τότε που ανέλαβε τον ρόλο του, ο Καραχάν δήλωσε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί προτεραιότητα και ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «έτοιμη να δράσει» εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com