Τουρκία: Ρεκόρ στις εξαγωγές της στρατιωτικής βιομηχανίας τον Μάιο – Κοντά στο 1 δισ. δολάρια

Τουρκία: Ρεκόρ στις εξαγωγές της στρατιωτικής βιομηχανίας τον Μάιο – Κοντά στο 1 δισ. δολάρια
ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 22: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "BAYKAR / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) The 'Bayraktar TB2' (Armed Unmanned Aerial Vehicle) is seen in Istanbul, Turkey on February 22, 2021. Turkey’s first domestic and national armed drone, Bayraktar TB2 successfully completed 300 thousand flight hours. BAYKAR/Handout / Anadolu Agency (Photo by BAYKAR/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Με μείωση της εξωτερικής εξάρτησης της Τουρκίας από την άμυνα από περίπου 80% στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε περίπου 20% σήμερα.

Οι εξαγωγές της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας σημείωσαν μηνιαίο ρεκόρ ύψους 876 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της χώρας.

«Όχι μόνο επιτυγχάνουμε βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα μας με τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας που σημειώνουν ρεκόρ, αλλά και αυξάνουμε το ποσοστό εξαγωγών προστιθέμενης αξίας της χώρας μας με την αξία των εξαγωγών μας ανά κιλό να υπερβαίνει τα 65 δολάρια», έγραψε ο Χαλούκ Γκοργκιούν στο X (πρώην Twitter).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι σε 2,21 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Sabah, οι πολυετείς επενδύσεις τροφοδότησαν μια βαθιά μεταμόρφωση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η οποία ωθήθηκε από μια σειρά δυτικών εμπάργκο. Η προσπάθεια είχε ως στόχο τη μείωση της εξωτερικής εξάρτησης από τα δυτικά όπλα μέσω καινοτόμων μηχανικών πρωτοβουλιών και εγχώριας ανάπτυξης τεχνολογιών.

Προκάλεσε την ανάπτυξη μιας σειράς εγχώριων αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων πλατφορμών, συμβάλλοντας τελικά στη μείωση της εξωτερικής εξάρτησης της Τουρκίας από την άμυνα από περίπου 80% στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε περίπου 20% σήμερα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόσφατα ο πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε τις προόδους της βιομηχανίας και την εγχώρια ανάπτυξη διαφόρων ναυτικών πλατφορμών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και μαχητικών αεροσκαφών, μεταξύ άλλων προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: