Ρωσικά «war-economics»: Πώς καταφέρνει η Μόσχα να αναπτύσσει την οικονομία της, παρά τις κυρώσεις;

Ρωσικά «war-economics»: Πώς καταφέρνει η Μόσχα να αναπτύσσει την οικονομία της, παρά τις κυρώσεις;
Russian President Vladimir Putin toasts with attendees after a ceremony to bestow state awards on military personnel who fought in Syria, at the Kremlin in Moscow on December 28, 2017. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP) Photo: AFP
Η ρωσική οικονομία γίνεται αμιγώς πολεμική και όλη η παραγωγική της επικεντρώνεται στον ανεφοδιασμό του στρατού στην Ουκρανία.

Σε μια νέα κανονικότητα φαίνεται να έχει προσαρμοστεί η ρωσική –πολεμική, πλέον– οικονομία, όπως δείχνουν τα δεδομένα, που της επιτρέπει να αισιοδοξεί, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο ρωσικός δείκτης PMI του Μαΐου για τη μεταποίηση κινείται σε υψηλά 15ετίας, παρά τις δυτικές κυρώσεις. Ο δείκτης S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) για τη ρωσική μεταποίηση αυξήθηκε στο 54,4 τον Μάιο από 54,3 τον Απρίλιο, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που δείχνει επέκταση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ρωσίας (Rosstat), τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν 5,8% το 2023 και με τον ίδιο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2024. Επιπλέον, τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος του ρωσικού κράτους το 2023 ήταν 40% υψηλότερα από το 2021 (η μερίδα του λέοντος αυτής της αύξησης πραγματοποιήθηκε το 2023).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 3,2% το 2024, ποσοστό που είναι 0,6% υψηλότερο από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourincha, παραδέχτηκε ότι η ρωσική οικονομία, μαζί με τη βραζιλιάνικη και την ινδική, παρουσιάζουν «αρκετά καλές» επιδόσεις.

Όπως σημείωσε η Petya Koeva-Brooks, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος έρευνας του Ταμείου, η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας διευκολύνεται από το υψηλό επίπεδο ιδιωτικής κατανάλωσης και κρατικών δαπανών. 

Επιβεβαιώνει ο Πούτιν

Το ΑΕΠ Ρωσίας μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 3% μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε με οικονομικούς παράγοντες. «Η πραγματική τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας μάς επιτρέπει να βελτιώσουμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της» συμπλήρωσε.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και τα διάφορα παράθυρα στις κυρώσεις, σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές τιμές αργού, κρατούν γεμάτα τα ταμεία της ρωσικής οικονομίας.

Η δε αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας έχει επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, με την παραγωγή να έχει εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η χώρα έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε πολεμική βάση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: