Τουρκία: Το σκάνδαλο διαφθοράς «γκρεμίζει» το Χρηματιστήριο

Τουρκία: Το σκάνδαλο διαφθοράς «γκρεμίζει» το Χρηματιστήριο

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις βουλευτών από το κυβερνών κόμμα. 

Σημαντικές συνέπειες στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και στην τιμή του συναλλάγματος έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία. Από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση μέχρι χτες, η πτώση στο Χρηματιστήριο ήταν της τάξης του 13,74%. Χτες, το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,33% και προχτές με πτώση 4,21%. Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο γενικός δείκτης παρουσίαζε πτώση 2,75%. Ακόμη αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές του συναλλάγματος. Η ισοτιμία του ευρώ είχε διαμορφωθεί στις 10.30 το πρωί στις 2,94 λίρες και αυτή του δολαρίου στις 2,13 λίρες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν. Χτες αργά τη νύχτα η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού). Ο τελευταίος στη μία το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ σε μήνυμά στο twitter ανέφερε σήμερα ότι «δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά».

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν αρνείται ότι υπάρχει σκάνδαλο διαφθοράς

Συνολικά πέντε βουλευτές έχουν παραιτηθεί από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος. Στις 16 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και υπουργικό αξίωμα και επίσης στις 25 Δεκεμβρίου ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χτες το απόγευμα δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.