Τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ – Ενήμερες οι ΗΠΑ, αντίδραση από την ιρακινή κυβέρνηση

Τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ – Ενήμερες οι ΗΠΑ, αντίδραση από την ιρακινή κυβέρνηση

Σκληρή ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ που χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «μια εισβολή».

Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει ότι πρόκειται για «μια εισβολή».

Σύμφωνα με το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού του Ιράκ, η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

Η Βαγδάτη κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει “αμέσως” τα στρατεύματά της.

Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων θεωρείται “σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ. Οι ιρακινές αρχές ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει ‘αμέσως’ τα στρατεύματά της τα οποία έστειλε για να εκπαιδεύσουν ιρακινές ένοπλες ομάδες “χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης” στη Βαγδάτη, επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Το τουρκικό απόσπασμα, που υποστηρίζεται από 20 έως 25 άρματα μάχης, αναπτύχθηκε στην περιοχή Μπασίκα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και δυόμισι χρόνια στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση των “πεσμεργκά”, των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

“Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών”, διατυπώνει με διαμαρτυρία η ανακοίνωση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

Οι αμερικανικές αρχές είναι ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.