Τουρκική εισβολή στη Συρία με αεροπορική κάλυψη από τις ΗΠΑ

Τουρκική εισβολή στη Συρία με αεροπορική κάλυψη από τις ΗΠΑ
epa05508463 Turkish tanks and members of the Free Syrian Army pass the Syrian border as part of operation against ISIS in Syria, in Karkamis district of Gaziantep, Turkey, 24 August 2016. The Turkish army launched an offensive operation against ISIS in Syria's Jarablus with its war jets and army troops in coordination with the US led coalition war planes. EPA/SEDAT SUNA RECROP

Οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. ΗΠΑ και Βερολίνο στηρίζουν την επέμβαση. 

Στο έδαφος της Συρίας εισήλθαν στις 11.07 το πρωί οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις μετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε από τις 04.00 τα ξημερώματα η τουρκική πολεμική αεροπορία και αυτούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον θέσεων στη συριακή πόλη Τζαραμπούς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και της κουρδικής οργάνωσης PYD. Το γεγονός ότι οι τουρκικές δυνάμεις χτυπούν εκτός από το ISIS και το PYD, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά κι από το PYD, ο ηγέτης οποίου Σαλίχ Μουσλίμ σε δήλωσή του στο Τwitter υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας».

Απαντώντας στο μήνυμα αυτό, ο Ερντογάν είπε πριν από λίγη ώρα ότι «κάποιοι προκαλούν την Τουρκία λέγοντας τι θα πάθει η Τουρκία στη Συρία. Εγώ τους λέω, κοιτάξτε τι θα πάθετε εσείς». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «ούτε η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ, ούτε το ISIS, ούτε το PYD, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει τη δύναμη να πετύχει απέναντι στην Τουρκία».

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι τροπή θα πάρουν τα πράγματα ως προς τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων εναντίον του ΡYD, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πρώτον δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση το PYD και δεύτερον επανειλημμένως έχουν ξεκαθαρίσει ότι «κοινός εχθρός είναι το ISIS».

Η τουρκική επιχείρηση ονομάζεται «Ασπίδα Ευφράτη» και σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» έχει ως στόχο «την εκκαθάριση των συνόρων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Στήριξη από ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον “συγχρονίζεται” με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ στα σχέδια.

Ο αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Τουρκία.

 

Η Τουρκία έχει επιτύχει μια πιο ασφαλή, πιο ισχυρή θέση και πιο ελπιδοφόρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τόνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία θέλει να απομακρύνει τη σκιά που έχει ρίξει το Ισλαμικό Κράτος στη θρησκεία του Ισλάμ, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Συρία καταδικάζει την τουρκική επέμβαση

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια “κατάφωρη παραβίαση” της κυριαρχίας της χώρας, κατήγγειλε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες μετά την έναρξη μιας τουρκικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Δαμασκός “καταδικάζει τη διέλευση των τουρκο-συριακών συνόρων από τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με κατεύθυνση την πόλη Τζαραμπλούς, με αεροπορική κάλυψη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον, και θεωρεί πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, που επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, το συριακό ΥΠΕΞ ζητεί επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να σταματήσει την τουρκική “επίθεση”.

“Η Συρία ζητεί το τέλος της επίθεσης αυτής”, αναφέρεται στο κείμενο.”Όποια κι αν είναι η πλευρά που διεξάγει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, πρέπει να το κάνει σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και τον συριακό στρατό που διεξάγει αυτή τη μάχη εδώ και πέντε χρόνια”, συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

“Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν συνίσταται στην εκδίωξη του ΙΚ και στην αντικατάστασή του από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία”, αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, εξαπέλυσε σήμερα πριν από τα ξημερώματα μια επιχείρηση στη Συρία με μαχητικά αεροπλάνα και ειδικές δυνάμεις για να εκδιώξει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την Τζαραμπλούς, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Βερολίνο υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας

Η Γερμανία προσέφερε σήμερα την υποστήριξή της στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά και εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι η τουρκική επιχείρηση που στρέφεται κατά του Ισλαμικού κράτος “συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ”, ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε πως “σέβεται” την απόφαση της Άγκυρας να πολεμήσει εναντίον των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία, οι οποίες είναι εντούτοις σύμμαχες των Δυτικών στη συριακή σύγκρουση.

“Η Τουρκία, δικαίως ή αδίκως, θεωρεί πως υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα, από την τουρκική πλευρά, στο PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο θεωρούμε κι εμείς τρομοκρατική οργάνωση, και τουλάχιστον ένα μέρος των Κούρδων της συριακής πλευράς. Το σεβόμαστε και θεωρούμε πως είναι θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να δρά εναντίον αυτών των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στο σημείο αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.