Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο με απάντηση στο πεδίο αν παραβιάσουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απειλεί Ελλάδα και Κύπρο με απάντηση στο πεδίο αν παραβιάσουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (δεν εικονίζεται) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), κάνουν κοινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. Ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, κατά την οποία θα επανεξεταστεί ενδελεχώς η συμπεριφορά της Τουρκίας με βάση τη διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και μετά την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε σε ανταπόδοση της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση και στο πεδίο αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, προαναγγέλει η Άγκυρα, τραβώντας το σχοινί στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ , απειλεί την Κύπρο με επέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για προκλητικές ενέργειες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, για “βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο”.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς ,(εκπρόσωπος του υπουργείου),  αναφέρει τα εξής:

“Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.