Τους 41.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Τους 41.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία
Rescuers and civilians look for survivors under the rubble of collapsed buildings in Kahramanmaras, close to the quake's epicentre, the day after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's southeast, on February 7, 2023. - Rescuers in Turkey and Syria braved frigid weather, aftershocks and collapsing buildings, as they dug for survivors buried by an earthquake that killed more than 5,000 people. Some of the heaviest devastation occurred near the quake's epicentre between Kahramanmaras and Gaziantep, a city of two million where entire blocks now lie in ruins under gathering snow. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Τρεις νέες διασώσεις στην Τουρκία 260 ώρες μετά τον σεισμό.

Τρεις επιζώντες, εκ των οποίων ένας 14χρονος, ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην Αντάκια (Αντιόχεια), στη νότια Τουρκία, πάνω από 260 ώρες μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε την περιοχή, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Ο 33χρονος Μουσταφά και ο 26χρονος Μεχμέτ διασώθηκαν “261 ώρες” μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Μία ώρα νωρίτερα, την “260η ώρα” μετά τον σεισμό, ένα 14χρονο αγόρι είχε επίσης ανασυρθεί από τα ερείπια του σπιτιού του στο κέντρο της Αντάκια “έπειτα από εντατικές προσπάθειες”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κοτζά σημείωσε ότι ο έφηβος, που κατονομάστηκε με το μικρό του όνομα, Οσμάν, υποβλήθηκε σε επέμβαση σε νοσοκομείο της επαρχίας, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο σε φωτογραφία ο έφηβος εμφανίζεται να έχει τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι δύο άνδρες, ο Μεχμέτ και ο Μουσταφά, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια του ίδιου κτηρίου, στο κέντρο της Αντάκια, όταν βρέθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι διακομίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ο αδελφός μας Μουσταφά θυμήθηκε τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συγγενή τον οποίο μπόρεσε να καλέσει”, διηγήθηκε ο υπουργός, ενώ μετέδωσε επίσης μικρό βίντεο.

Σε αυτό ακούγεται ο άνδρας να ρωτάει: “Είναι καλά η μητέρα μου;”, ενώ στη συνέχεια σχηματίζεται ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του όταν ο συνομιλητής του του απαντά κλαίγοντας: “Όλοι είναι καλά!”.

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:00 τοπική ώρα το πρωί (03:00 ώρα Ελλάδος) ξεπερνά τους 41.000 νεκρούς.

Οι τελευταίοι επιζώντες που ανασύρθηκαν από τους διασώστες, καθώς οι έρευνες πλησιάζουν σιγά σιγά στην ολοκλήρωσή τους, βρέθηκαν όλοι στην επαρχία Χατάι, γύρω από την Αντάκια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες είναι πλέον πολύ λίγες, ως επί το πλείστον στον βορρά, γύρω από το επίκεντρο του σεισμού στις ορεινές περιοχές, όπως η Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι, όπως οι Ελμπιστάν και Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα στους έως και -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: