Τους 56 έφτασαν οι νεκροί από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης H1N1

Τους 56 έφτασαν οι νεκροί από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης H1N1
Íïóçëåýôñéá åôïéìÜæåé åìâüëéï êáôÜ ôïõ éïý N1H1, ÁèÞíá ÄåõôÝñá 23 Íïåìâñßïõ 2009. Îåêßíçóå óôá åìâïëéáêÜ êÝíôñá óå üëç ôç ÷þñá ï åìâïëéáóìüò ôùí åõðáèþí ïìÜäùí ôïõ ðëçèõóìïý êáôÜ ôçò íÝáò ãñßðçò H1N1.

Τραγικό στοιχείο είναι ότι από τα 219 άτομα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, μόλις τα 29 ήταν εμβολιασμένα.

 

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 και ο αριθμός τους πλέον έφτασε τα 56, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι νέοι θάνατοι που δηλώθηκαν από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου είναι 17 και τα νέα κρούσματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο είναι 40.

Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό της γρίπης τύπου Α. (Η1Ν1).

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη.

Σημειώνεται, ότι από τα 219 άτομα με νοσηλεία σε ΜΕΘ μόνο τα 29 ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 166 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, όπως και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή.

Όπως υπογραμμίζουν, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο μπορεί να γίνει έστω και τώρα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και η αυστηρή τήρηση προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής.