Τραμπ και Μαδούρο επιδοκιμάζουν ανοιχτά τις ενέργειες του Πούτιν

Τραμπ και Μαδούρο επιδοκιμάζουν ανοιχτά τις ενέργειες του Πούτιν
epa08951963 US President Donald Trump speaks during a farewell ceremony at Joint Base Andrews, Maryland, USA, 20 January 2021. US President Donald J. Trump is not attending the Inaugration ceremony of President-elect Joe Biden. Biden won the 03 November 2020 election to become the 46th President of the United States of America. EPA/Stefani Reynolds / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει «ιδιοφυή» τη στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει πως «η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες Τρίτη «ιδιοφυή» τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση της κρίσης από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Βλέποντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, όταν ο Rώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’», είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε συντηρητικό πόντκαστ.

«Είναι πανούργος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον κ. Πούτιν, κρίνοντας καλό να θυμίσει πως «τον γνωρίζει πολύ καλά».

Η εγγύτητα των δύο ανδρών έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αυτό που κάνει τώρα».

Καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος» η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία «να συμβεί καν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατηρεί ισχυρή επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και φλερτάρει με την ιδέα να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, χαρακτήρισε εξάλλου «αδύναμες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Είναι ασήμαντες σε σύγκριση με την κατάληψη (μέρους) μιας χώρας, περιοχών με στρατηγική θέση», έκρινε.

«Όχι μόνο ο Πούτιν αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου», υπερθεμάτισε.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν», δηλώνει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αφού χθες, Τρίτη, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο κ. Μαδούρο υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος και μέντοράς του, ο Ούγο Τσάβες (1999-2013) είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν η Μόσχα αναγνώρισε το 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τη Γεωργία.

«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ και το NATO εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο Γιούρι Μπαρίσοφ, βρισκόταν την Παρασκευή στο Καράκας, όπου υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα είναι «στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας (…) σε περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας».

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

Η Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μαδούρο, την επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνώρισε μέρος της διεθνούς κοινότητας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Μόσχα και Καράκας ήρθαν πιο κοντά επί προεδρίας Ούγο Τσάβες. Η Βενεζουέλα, τότε ευημερούσα χάρη στην παραγωγή πετρελαίου της, έκανε μεγάλες αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία.