Τραγικά τα λάθη του πληρώματος στο ναυάγιο της Ν. Κορέας

REUTERS

Οργισμένοι στο δικαστήριο οι συγγενείς των άτυχων μαθητών από την προβολή βίντεο που δείχνει τα μέλη του πληρώματος να εγκαταλείπουν το πλοίο.

Θλίψη και οργή επικράτησε για άλλη μία ημέρα στη Νότια Κορέα, καθώς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη γύρω από τα αίτια του ναυαγίου της 16ης Απριλίου, στο οποίο 250 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, ένα βίντεο που δείχνει το πλήρωμα του Sewol να εγκαταλείπει το πλοίο

Στο δικαστήριο της Γκουανγκτζού, της πλησιέστερης πόλης στον τόπο της ναυτικής τραγωδίας, δικάζονται δεκαπέντε επιζήσαντα μέλη του πληρώματος του Sewol, περιλαμβανομένου του καπετάνιου του πλοίου, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες από εγκληματική αμέλεια μέχρι ανθρωποκτονία, καθώς είπαν στους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους προτού οι ίδιοι εγκαταλείψουν το πλοίο το οποίο είχε πάρει μεγάλη κλίση.

Ο εισαγγελέας δήλωσε σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου πως πολλά από τα 250 παιδιά που πνίγηκαν από τη βύθιση του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού τον Απρίλιο θα είχαν επιζήσει αν το πλήρωμα είχε απλά διατάξει τη μετάβασή τους στα καταστρώματα, έξω ακριβώς από τις καμπίνες τους.

Στη συνέχεια ζήτησε να προβληθεί το βίντεο που απεικονίζει τα μέλη του πληρώματος να εγκαταλείπουν το πλοίο, γεγονός που έκανε πολλούς από τους συγγενείς των θυμάτων να σηκωθούν πάνω οργισμένοι, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ξέσπασαν σε λυγμούς και φώναζαν στους κατηγορούμενους, οι οποίοι παρακολουθούσαν το βίντεο εμβρόντητοι.

Μία γυναίκα επιχείρησε να εκτοξεύσει ένα παπούτσι, αλλά συγκρατήθηκε από φρουρό ασφαλείας του δικαστηρίου. Μία άλλη σηκώθηκε να ρωτήσει αυτό που έχει διατυπωθεί επανειλημμένως, αν δηλαδή το πλήρωμα θα είχε κάνει το ίδιο αν επρόκειτο για τα δικά τους παιδιά που υπάκουαν εντολές και περίμεναν μέσα στις καμπίνες τους.

«Μπορεί να το σκάσατε και να ζήσετε λίγο παραπάνω, αλλά όλοι θα πεθάνετε μία μέρα. Μην καταλήξετε για πάντα χαμένοι στον άλλον κόσμο έχοντας κατασπαραχθεί από τα παιδιά που σας περιμένουν έχοντας πεθάνει με ορθάνοιχτα τα μάτια. Κάντε ό,τι μπορείτε για να πείτε την αλήθεια για αυτό που συνέβη», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ο πατέρας ενός από τα θύματα.

Ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ένα πιστό αντίγραφο του Sewol για να υποστηρίξει ότι πολλοί από τους μαθητές βρίσκονταν στις καμπίνες τους, κοντά στα καταστρώματα στο τρίτο και στο τέταρτο επίπεδο του πλοίου.

«Αν είχαν ληφθεί γρήγορα μέτρα διάσωσης, οι νεαροί μαθητές θα είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν το πλοίο από τις εξόδους κινδύνου», είπε ο εισαγγελέας Κιμ Χιούν-γου στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι τα καταστρώματα βρίσκονταν ακριβώς έξω από τις πόρτες των καμπινών. «Τότε θα είχαν καταγραφεί ελάχιστες ή καθόλου απώλειες», είπε ο ίδιος.

Από τους 476 επιβαίνοντας στο πλοίο, οι 339 ήταν μαθητές και οι καθηγητές τους από ένα γυμνάσιο σχολείο στα περίχωρα της Σεούλ. Μόνο 172 άνθρωποι διασώθηκαν και οι υπόλοιποι, περιλαμβανομένων παιδιών και καθηγητών, θεωρούνται νεκροί.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε επίσης ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο κάποιος από τους μαθητές που δείχνει τα παιδιά αρχικά να αστειεύονται, στη συνέχεια να ζητούν βοήθεια και τέλος να στέλνουν μηνύματα στους γονείς τους λέγοντάς τους ότι τους αγαπούν.

«Καπετάνιε, τι κάνετε;… Ε…βυθιζόμαστε;», ακούγεται να ρωτά ένας μαθητής μέσα στην καμπίνα του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η διάσωση των επιβαινόντων ήταν αρμοδιότητα της ακτοφυλακής, γιατί οι διασώστες της θα διέθεταν καλύτερο εξοπλισμό και θα ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι.

Η ακτοφυλακή κατηγορήθηκε δημοσίως για την αργή και αναποτελεσματική αντίδρασή της. Η πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χιε είπε ότι το σώμα θα διαλυθεί και οι αρμοδιότητες της διάσωσης θα μεταφερθούν σε μία άλλη υπηρεσία που ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Δημόσια συγγνώμη της Νότιας Κορέας για το ναυάγιο

Συνελήφθη ο κυβερνήτης του «Sewol» στη Νότια Κορέα

Νότια Κορέα: H οδύνη των γονιών – το σοκ των επιζώντων

Κορέα: Τα τελευταία μηνύματα των επιβατών του μοιραίου πλοίου

Βίντεο: Συγκλονιστικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στο ναυάγιο