Δημόσια συγγνώμη της Νότιας Κορέας για το ναυάγιο

Δημόσια συγγνώμη της Νότιας Κορέας για το ναυάγιο

Ο πρόεδρος του κράτους ζήτησε συγγνώμη μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Συγγνώμη ζήτησε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε, σε σχέση με το ναυάγιο του πλοίου τον περασμένο μήνα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαθητές. Η Παρκ δήλωσε ότι σκοπεύει να προβεί στην ανασυγκρότηση της ακτοφυλακής, οι αρμοδιότητες της οποίας θα μεταφερθούν σε μια νέα υπηρεσία που θα συσταθεί για το λόγο αυτό. Η αστυνομία θα αναλάβει τη διεξαγωγή των ερευνών σχετικά με την υπόθεση, δήλωσε η Παρκ κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«Ζητώ συγνώμη από το έθνος για τον πόνο και την ταλαιπωρία που όλοι υπέστησαν, ως η πρόεδρος η οποία θα έπρεπε να ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια και τις ζωές του λαού», είπε η Παρκ.

Το πλοίο Sewol μετάφερε συνολικά 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε στα μέσα του Απριλίου. Τουλάχιστον 286 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα μήνα μετά ακόμα 18 επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Εκ των επιβατών, τα 339 ήταν παιδιά και δάσκαλοι που ήταν καθοδόν για σχολική εκδρομή. Από το σύνολο των επιβατών, μόνο οι 172 κατάφεραν να διασωθούν. Ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκατάλειψη του πλοίου και εσφαλμένο χειρισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η Παρκ εξέφρασε προσωπικά τη λύπη της σε πολλές οικογένειες των θυμάτων. Ωστόσο, η κυβέρνησή της έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι αρχές το θανατηφόρο δυστύχημα. Η πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η ακτοφυλακή όχι μόνο απέτυχε να επιτελέσει το καθήκον της στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά ως έχει δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει ανάλογη κατάσταση.

«Η υπηρεσία της ακτοφυλακής μεγάλωνε σε μέγεθος (υπαλλήλους), ωστόσο το προσωπικό και τα κονδύλια που διατίθενται για τη θαλάσσια ασφάλεια δεν ήταν επαρκή», είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Συνελήφθη ο κυβερνήτης του «Sewol» στη Νότια Κορέα

Νότια Κορέα: H οδύνη των γονιών – το σοκ των επιζώντων