Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ από το πράσινο ομόλογο – Στο 4,625% η απόδοση

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ από το πράσινο ομόλογο – Στο 4,625% η απόδοση
Τα έσοδα αναμένεται να διατεθούν για την χρηματοδότηση και/ή αναχρηματοδότηση των επιλέξιμων πράσινων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και να ενισχύσουν περαιτέρω τη βάση MREL.

Στις αγορές με «πράσινο» 5ετές ομόλογο βγήκε η Τράπεζα Πειραιώς και άντλησε περίπου 650 εκατ. ευρώ, έναντι των 500 εκατ. που ήταν η αρχική επιδίωξη.

Οι προσφορές κινήθηκαν λίγο κάτω από 6 φορές την αρχική κάλυψη. Η ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό ήταν υψηλή, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται σε άνω των 3 δισ. ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,625%.

Το ομόλογο είναι τύπου πράσινο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης μετά τα 4 έτη.

Πόσο ίσο μετά καθαρά έσοδα του ομολόγου προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της χρηματοδότησης και/ή της αναχρηματοδότησης, εν όλω ή εν μέρει, των Αποδεκτών Πράσινων Περιουσιακών Στοιχείων και για την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης MREL του Εκδότη.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa3 από τη Moody’s, με τον οίκο να επικαλείται την ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και τις ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον. «Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα 29% στο Μάρτιος 2024.

Επισημαίνεται επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024», σημείωνε η Moody’s.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: