Τράπεζα Πειραιώς: Στην τελική ευθεία για πλήρη αποεπένδυση το ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Στην τελική ευθεία για πλήρη αποεπένδυση το ΤΧΣ
Tα μηνύματα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και η επόμενη μέρα.

Σε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Τράπεζα Πειραιώς, τις ελληνικές τράπεζες γενικότερα αλλά και την οικονομία της χώρας μεταφράζεται το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για συμμετοχή στο placement για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου η προσφορά καλύφθηκε τέσσερις φορές και μέχρι το τέλος της ημέρας η ζήτηση έφτασε στο εξαπλάσιο σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η διάθεση του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ, που είχε προαναγγείλλει αυτή του την απόφαση, δηλαδή να διαθέσει το 22% των μετοχών της Πειραιώς, ήτοι 275.080.789 μετοχές και ανάλογα με τη ζήτηση, θα προβεί σε διάθεση επιπλέον 5%, ήτοι άλλες 62.518.361 μετοχές.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΤΧΣ αφού ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς για τη ζήτηση που είχεεκδηλωθεί επικαιροποίησε την απόφασή του να διαθέσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αυξάνει τις προσφερόμενες μετοχές από 275.080.789 σε 337.599.150. Οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, που έχει οριστεί μέχρι το απόγευμα της 6ης Μαρτίου, για να καταγραφεί το σύνολο της ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι η μέχρι στιγμής ζήτηση προοιωνίζεται περιορισμένο discount. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 3,70 ευρώ και 4 ευρώ. Ενόψει της μεγάλης ζήτησης και της πλήρους αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα εκτιμάται ότι το δημόσιο δύναται να εισπράξει έσοδα έως 1,33 δισ. ευρώ. Αναμένεται επίσης και η τιμή διάθεσης για το ελληνικό σκέλος της προσφοράς που θα διαμορφωθεί από το διεθνές βιβλίο προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κατανομή των προς διάθεση μετοχών στην ελληνική Δημόσια Προσφορά αντιστοιχεί το 15% των μετοχών έναντι 85% για τους επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά. Στο 15% των εγχώριων επενδυτών προβλέπεται 30% να κατευθυνθεί για τη ζήτηση λιανικής και 70% για θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι στη διακριτική του ευχέρεια να διαφοροποιήσει το μείγμα της διάθεσης των μετοχών όπως και να προσδιορίζει μία ενδεικνυόμενη τιμή. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της τιμής προσφοράς αναμένεται μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του placement, στις 7 Μαρτίου.

Η ολοκλήρωση του placement στην Πειραιώς σηματοδοτεί αφενός την είσοδο στην τράπεζα νέων θεσμικών επενδυτών και αφετέρου την ολοκλήρωση της αποστολής του ΤΧΣ που έχει πλέον να δρομολογήσει την διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής που σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από Alpha Bank και Eurobank απέφερε στο Ταμείο 1,45 δισ. ευρώ. Με τα έσοδα από την τρέχουσα διαδικασία αποεπένδυσης από την Πειραιώς θα ανεβάσει τα συνολικά έσοδα από την εκποίηση του χαρτοφυλακίου του κοντά στα 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα ξεπεραστεί με την πώληση του 18% στην Εθνική μειώνοντας έτσι το χρέος στον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 με αποστολή τη συμβολή στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για χάρη του δημόσιου συμφέροντος και στηρίχθηκε με μετοχικό κεφάλαιο περίπου 44 δισ. ευρώ συνολικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Διαχειρίστηκε την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα που οδήγησε σήμερα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, το ΤΧΣ προχώρησε σε παρεμβάσεις για την εκκαθάριση ορισμένων μικρών τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών μετά το πλήγμα που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Είχε μεταξύ άλλων ρόλο στο πρόγραμμα “Ηρακλής” που δημιουργήθηκε το 2018 για την εξυγίανση των δανείων ενώ τοποθετήθηκε και στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: