Τράπεζες: Επισπεύδεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ, ανοίγει ο χορός των αναβαθμίσεων 

Τράπεζες: Επισπεύδεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ, ανοίγει ο χορός των αναβαθμίσεων 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η προεκλογική δέσμευση και η ευνοϊκή συγκυρία - Προσφορά ετοιμάζει η Eurobank - Κυοφορούμενες εξελίξεις στον κλάδο με φόντο αναβαθμίσεις

Καθώς βελτιώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενόψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, στο χορό των αναβαθμίσεων θα μπουν και οι τράπεζες ενώ η συγκυρία ευνοεί την επιτάχυνση της αποεπένδυσης του δημοσίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Εξάλλου, η αναβάθμιση συνεπάγεται σημαντικά οφέλη ως προς την προσέλκυση επενδυτών αλλά και το κόστος χρηματοδότησης, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και ρευστότητας από την ΕΚΤ δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες θα αποτελούν όχημα για παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους.

Ένας κύκλος αναβαθμίσεων άνοιξε χθες για τις τράπεζες σε συνέχεια της βελτίωσης της κερδοφορίας τους, της μείωσης των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), της προσεκτικής διαχείρισης του κόστους και της μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς τους.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings και ακολούθησε η Moody’s που αναβάθμισε επιπλέον την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα ενώ η Citi επιβεβαίωσε τη θετική της στάση για τις τραπεζικές μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, άνοιξε και επισήμως η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ενόψει του διαγωνισμού για την πώληση του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στη Eurobank ενώ κυοφορούνται διεργασίες και στις άλλες τράπεζες. Αναμένεται απόφαση σχετικά με την προσφορά της Eurobank για την επαναγορά των μετοχών της ώστε να ανοίξει η ανταγωνιστική διαδικασία αντιπροσφορών με τη συμμετοχή άλλων επενδυτών. Οπότε αναμένονται εξελίξεις εντός των ημερών.

Το ενδιαφέρον κλιμακώνεται καθώς παίρνουν σειρά αντίστοιχες διαδικασίες για τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα (40,3%), στην Τράπεζα Πειραιώς (27%) και στην Alpha Bank 9%. Το θέμα αποτελεί προεκλογική δέσμευση και είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που είπε ότι η διαδικασία θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Εξάλλου, η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η χώρα είναι σε πορεία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετρώντας θετικές αξιολογήσεις από την DBRS και τη Moody’s που προχώρησε πρόσφατα σε διπλή αναβάθμιση.

H αναβάθμιση των τραπεζών από Fitch Ratings και Moody’s

Εντωμεταξύ χθες Fitch Ratings και Moody’s προχώρησαν σε αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, η Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Εurobank και της Eurobank Ergasias Services and Holdings σε “BB” από “BB-” προηγουμένως με αξιολόγηση βιωσιμότητας (Viability Rating-VR) σε “bb” από “bb-” με σταθερές προοπτικές. Αναβάθμισε επίσης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε “BB-” από “B” με VR σε “bb-” από “b” με σταθερές προοπτικές, καθώς και των Alpha Bank και Alpha Services and Holdings σε “BB-” από “B+” με VRs σε “bb-” από “b+” με σταθερό outlook.

Η Moody’s με τη σειρά της, βασιζόμενη στην ανθεκτική οικονομία και τα βελτιωμένα θεμελιώδη, προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών δίνοντας επενδυτική βαθμίδα, ήτοι βαθμολογία Baa3, σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank για τις καταθέσεις τους.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε “ba2” από “b1”, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε “Baa3” από “Ba2” και την αξιολόγηση του μη εξασφαλισμένου χρέους με εξοφλητική προτεραιότητα σε “Ba1” από “Ba3”. Επίσης, αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Eurobank σε “Ba2” από “Β1”, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε “Baa3” από “Ba2” και το μη εξασφαλισμένο χρέος με εξοφλητική προτεραιότητα σε “Ba1” από “Ba3”. 

Αναβάθμισε επίσης τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε “Ba3” από “B1”, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε “Ba1” από “Ba2” και το μη εξασφαλισμένο χρέος με εξοφλητική προτεραιότητα σε “Ba2” από “Ba3”. Επίσης, ο οίκος αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς σε “Ba3” από “B2”, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε “Ba1” από “Ba3” και το μη εξασφαλισμένο χρέος με εξοφλητική προτεραιότητα σε “Ba2” από “B1”.  

Για την Attica Bank η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε σε “Caa2” από “Caa3” και η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε “B3” από “Caa1” ενώ στην Παγκρήτια Τράπεζα, σε συνέχεια της πρόσφατης εξαγοράς των δραστηριοτήτων της HSBC Continental Europe στην Ελλάδα, ο οίκος αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση σε “Caa1” από “Caa2” και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε “B2” από “B3”.