Τράπεζες: Ο ΟΟΣΑ βλέπει οφέλη από τον «Ηρακλή» – Οι «αντίθετοι άνεμοι»

Τράπεζες: Ο ΟΟΣΑ βλέπει οφέλη από τον «Ηρακλή» – Οι «αντίθετοι άνεμοι»
Calculator with the word loan, illustration. (Photo by KTS / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Προκρίνει το πρόγραμμα «Ηρακλής» για διαχείριση νέων επισφαλών δανείων - Τα 100 δισ. ευρώ των servicers και τα κεφάλαια.

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις άρχισε να αυξάνεται, η υγεία των τραπεζών βελτιώνεται ενώ το πρόγραμμα τιτλοποίησης «Ηρακλή» δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) από τους ισολογισμούς τους, αλλά υπάρχουν ακόμη προκλήσεις στις νέες χορηγήσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει στην έκθεσή του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, που τάσσεται υπέρ της επέκτασης του προγράμματος τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων «Ηρακλή» εφόσον κριθεί αναγκαίο ένα μέτρο για την εκκαθάριση παλαιών και πιθανά νέων «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Όπως αναφέρει ο οργανισμός η πανδημία οδήγησε σε ένα μικρότερο κύμα νέων ΜΕΔ που επιβραδύνθηκε το 2021, ωστόσο η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αναδύουν κίνδυνο για δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης σημειώνεται ότι ενώ η εκκαθάριση των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών εμφανίζει σημαντική πρόοδο, 100 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια παραμένουν υπό διαχείριση από τον αναπτυσσόμενο κλάδο των servicers. Αυτά τα ΜΕΔ ουσιαστικά μπλοκάρουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιορίζοντας την πρόσβασή του σε νέα χρηματοδότηση για να δημιουργήσουν ξανά ή να επανεκκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, επιταχύνει σταδιακά την επίλυση χρεών και επισφαλών δανείων, αλλά παραμένει μία μεγάλη κληρονομιά με την αργή εκκαθάριση των επισφαλών δανείων προς τα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» μεταφέρει μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο γρήγορα από ό,τι εμφανίζονται νέα επισφαλή δάνεια. Το ονομαστικό κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ πληροί τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, εξαντλείται μέσω αυτής της διαδικασίας και το 58% αποτελείται από αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου. Για να επεκτείνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση δανείζει τα κεφάλαια του NextGenerationEU σε επιλεγμένες εγχώριες τράπεζες και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, αν και αυτό εγκυμονεί κινδύνους εφαρμογής. Η επίλυση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερώσει τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία που εξασφαλίζουν τα δάνεια. Η επίλυση συχνά συνεπάγεται διαδικασίες αναδιάρθρωσης ή αφερεγγυότητας, τις οποίες υποστηρίζει η ανάκαμψη της οικονομίας, η εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και οι προσπάθειες βελτίωσης των χρόνων δικαστικής διεκπεραίωσης, αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «αντίθετοι άνεμοι» και οι ευκαιρίες

Εντωμεταξύ, η έκθεση σημειώνει για την οικονομία ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η αβεβαιότητα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι οι «αντίθετοι άνεμοι», που έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη και αναδύουν προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία παρόλαυτά έχει ανακάμψει από την κρίση της νόσου Covid-19, έχει ενισχύσει την απασχόληση, έχει αυξήσει επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ τα μέτρα κρατικής στήριξης, το πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας στηρίζουν την οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επίτευξη και διατήρηση μέτριων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, η καλύτερη στόχευση μέτρων ενεργειακής στήριξης και η διατήρηση των δημόσιων εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της Ελλάδας να επιτύχει αξιολόγηση δημόσιου χρέους σε επενδυτική βαθμίδα. Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών και η συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Αυτό θα στηρίξει επίσης την Ελλάδα στην περαιτέρω αύξηση του βιοτικού επιπέδου, καθώς προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και επιτυγχάνει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: