Τράπεζες: Ο SSM «ξεκλείδωσε» τη διανομή μερισμάτων

Τράπεζες: Ο SSM «ξεκλείδωσε» τη διανομή μερισμάτων
Photo: DALL•E
Πάνω από 840 εκατ. ευρώ από 4 συστημικές. Προσδοκίες και για το 2024 καθώς ανεβαίνει ο πήχης για τα κέρδη.

Το 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει το ύψος της διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες σε συνέχεια και της έγκρισης που έλαβαν από την εποπτική αρχή της ΕΚΤ.

Ο SSM ενημέρωσε χθες το βράδυ τις διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών ότι έχουν το “πράσινο φως” να προχωρήσουν στη διανομή, που κυμαίνεται από 10% έως 30% των καθαρών κερδών του 2023, ήτοι συνολικό ποσό άνω του 840 εκατ. ευρώ. Επανέρχονται έτσι στην κανονικότητα αφήνοντας πίσω τα “πέτρινα χρόνια”, από το 2009, που σταμάτησαν λόγω της κρίσης να επιστρέφουν αξία στους μετόχους τους.

Σημειώνεται ότι είχε προαναγγείλλει αυτή την εξέλιξη το Reuters με δημοσίευμα που αναφερόταν στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανέναρξη καταβολής μερισμάτων μετά από 16 χρόνια.

Ο SSM αφού αξιολόγησε τις προτάσεις των διοικήσεων των τραπεζών σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια (CET1 στο 15,5%) κατέληξε ότι είναι απολύτως ασφαλής η διανομή μερισμάτων κι ως εκ τούτου αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις και από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων για τις προσδοκώμενες διανομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις η Eurobank προβλέπεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη διανομή, της τάξης των 0,09 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι περί τα 340 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Εθνική με πάνω από 300 εκατ. ευρώ ή περί τα 0,37 ευρώ ανά μετοχή, η Alpha Bank με 0,05 ευρώ ή 122 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς θα διαθέσει περί τα 80 εκατ. ευρώ, στα 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα κάτω του 6% από 45% το 2016 ενώ αποεπένδυσε σταδιακά και το κράτος από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Για το 2023 ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ υποστηριζόμενα από τα υψηλά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλών επιτοκίων και τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ευνοημένες από την πιο αργή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, συγκριτικά με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν να ακολουθήσει η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίζουν επίσης τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης και τις ανάλογες διανομές μερισμάτων. Η Eurobank και η Εθνική στοχεύουν σε διανομή του 30% των κερδών τους για το 2024 ανεβάζοντας τον πήχη για το 2025 και το 2026. Η Alpha Bank σχεδιάζει να διανείμει το 20% των κερδών του 2024 και η Πειραιώς το 25% αυξάνοντας επίσης το ποσό μέχρι το 2026 στο 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: