Τραπεζίτες: Προσήλωση στην ανάπτυξη – Χωρίς ανησυχία το τραπεζικό stress στις ΗΠΑ

Τραπεζίτες: Προσήλωση στην ανάπτυξη – Χωρίς ανησυχία το τραπεζικό stress στις ΗΠΑ
Ο Φωκίων Καραβίας (A), CEO της Eurobank, o Παύλος Μυλωνάς (K), CEO της Εθνικής Τράπεζας μιλούν με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Peter Spiegel (Δ) κατά την 1η ημέρα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Τετάρτη 26 Απριλίου 2023. Το φετινό συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έχει κεντρικό θέμα “Paradigm Shifts” και διεξάγεται από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εκτιμήσεις στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Το τραπεζικό stress που πλήττει τις ΗΠΑ δεν ανησυχεί τους Έλληνες τραπεζίτες, που είναι προσηλωμένοι στις δυνατότητες της οικονομίας, αν και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει ανοίξει συζήτηση για την έκταση του προβλήματος στις περιφερειακές τράπεζες, αλλά και για επερχόμενη ύφεση.

Θα είναι ωστόσο μια ρηχή και βραχύβια ύφεση, σύμφωνα με οικονομολόγους, κυρίως λόγω δύο αλληλένδετων παραγόντων: των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των περιορισμών στον δανεισμό των μικρών τραπεζών. Σημειώνεται ότι η First Republic Bank, που θεωρείται το επόμενο «θύμα» της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ανέφερε εκροές καταθέσεων άνω του 40%, πυροδοτώντας ανησυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ευρώπη το εποπτικό σύστημα και η κατάσταση της οικονομίας παρουσιάζονται διαφορετικά, ενώ στην Ελλάδα οι τραπεζίτες εμφανίζονται καθησυχαστικοί βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών προέβλεψε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερος από 2,3% και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,5%. «Με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί στο 4,5% με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης πολύ υψηλότερο, στο 2,3%», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας είναι η πέμπτη χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αν και «κανείς δεν μπορεί να θριαμβολογεί όταν το ποσοστό πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι διψήφιο». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν στο παρελθόν και γι΄ αυτό πρέπει να δείξει υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία».

Εντωμεταξύ, οι Έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στο ίδιο forum εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό και δη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δε θα βιώσουν τις τραπεζικές καταρρεύσεις που γνώρισαν οι ΗΠΑ.

Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank εξήγησε ότι αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και οι εξελίξεις με την Credit Suisse είναι φαινόμενα μάλλον απίθανο να επαναληφθούν ειδικότερα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. «Στην Ευρώπη έχουμε ισχυρό εποπτικό σύστημα ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM). Το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες», ανέφερε σχετικά ο κ. Καραβίας. Τόνισε δε ότι στην Ελλάδα η ποιότητα των assets δεν έχει επηρεαστεί σε γενικές γραμμές και είναι πολύ μικρή η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε commercial real estate loans (CREL). «Έχουμε όμως δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο) και τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Δεν έχουμε δει δείγματα ανησυχητικά και έχουμε λάβει δύο μέτρα που είναι πολύ θετικά: επιδοτήσεις για τους ευάλωτους και οριζόντιο πλαφόν στα επιτόκια», πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δε θα υπάρξει πιστωτικό κραχ (credit crunch).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία – είχαμε υψηλή ανάπτυξη τα έτη 2022 και 2023 – άρα σε αυτό το πλαίσιο δε θα δούμε σημαντική πτώση στην πιστωτική επέκταση, αντίθετα περιμένουμε ισχυρή επέκταση κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα», τόνισε από την πλευρά του ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνεχής έλεγχος και εποπτεία στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Στην Ευρώπη, όπως είπε, οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ θετικό σημείο του οικονομικού κύκλου και καταγράφεται ισχυρό momentum χάρη στην οικονομική αναδιάρθρωση, μετά από την δεκαετή κρίση χρέους. Η ελληνική οικονομία, όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το 2021 και το 2022, ενώ και το 2023 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει και ίσως να ξεπεράσει το επίπεδο του 2,5%, αρκετά υψηλότερο των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών. Επίσης, εκτίμησε ότι λόγω των συνθηκών ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στον ρυθμό χορήγησης δανείων από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται επίσης ότι ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), όχι μόνον από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, αλλά και από την κρίσιμη για την ανάπτυξη της οικονομίας ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως εξήγησε ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Σπύρος Ρεντετάκος, μιλώντας για τις λύσεις που σχεδιάζει η τράπεζα.

Δείτε LIVE το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η σχετική με το DEF III ειδησεογραφία βρίσκεται συγκεντρωμένη στο micro site www.amna.gr/delphi-VIII όπου γίνεται ζωντανή μετάδοση του DELPHI ECONOMIC FORUM VIII.