«Τραβάει το σκοινί» ο Ερντογάν με το Oruc Reis – Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση

«Τραβάει το σκοινί» ο Ερντογάν με το Oruc Reis – Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση
epa07850305 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows Turkish TGC Oruc Reis frigate escorted to National seismic exploration vessel Oruc Reis which are sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με  νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Oruc Reis είχε φθάσει το πρωί της Τρίτης στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας απλώσει μεν τα καλώδιά του χωρίς όμως να προχωρεί σε έρευνα, εμποδιζόμενο από τον θόρυβο που προκαλούν οι πολλές ναυτικές μονάδες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις απόπειρες προπαγάνδας. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αμυνας εφανίζει το Oruc Reis εν πλω, η δε ανάρτησή του συνοδεύεται από το εξής (grosso modo) μήνυμα:

«Εμπνευσμένο από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του ευγενούς έθνους μας, είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να προστατεύουμε όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα μας».

Παράλληλα, τα κρατικά τουρκικά μέσα προχώρησαν σε μία πρωτοφανή κίνηση, να μεταφράσουν  τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν στα ελληνικά με κεντρικό μήνυμα μία αποστροφή του Τούρκου προέδρου: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», αναφέρει το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Απάντησαν στα μηνύματα

Από ελληνικής πλευράς τα πολεμικά πλοία που παρακολουθούν αδιάκοπα την πορεία της σκάφους εξακολουθούν να εκπέμπουν συνεχή, ανά περίπου 15 λεπτά, μηνύματα, με τα οποία ζητούν την απομάκρυνση του τουρκικού από την περιοχή.

Την Τρίτη πάντως οι συνοδευτικές μονάδες του τουρκικού σκάφους απάντησαν με προκλητικό τρόπο στα μηνύματα αυτά ζητώντας την απομάκρυνση των ελληνικών πολεμικών με το επιχείρημα ότι βρίσκονται εντός …τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα.

Επί του πεδίου, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, ενώ μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά την παράνομη NAVTEX.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ολες τις τελευταίες εξελίξεις απότίμησε σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη – Ν. Αναστασιάδη: Συντονισμός για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.