Τρελά χρήματα: Πόσο κοστολογείται ένα δευτερόλεπτο αγώνα της Premier League;

Τρελά χρήματα: Πόσο κοστολογείται ένα δευτερόλεπτο αγώνα της Premier League;

Το SKY και η BT θα πληρώνουν πάνω από 2.500 δολάρια το δευτερόλεπτο για να μεταδίδουν τη δράση από το πρωτάθλημα της Premier League.

του Γκόφρεϊ Σμιθ

Πλέον, θεωρείται ντεμοντέ να αμφισβητεί κανείς τη λογική της καταβολής αστρονομικών ποσών για τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του κορυφαίου πρωταθλήματος της Αγγλίας, της Barclays Premier League.

Κι όμως, αυτό ακριβώς κάνει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου – αμφισβητεί τη λογική αυτής της πρακτικής – ύστερα από τα τρομακτικά ποσά που δόθηκαν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των τριών μελλοντικών σεζόν στη σχετική δημοπρασία. Τα ποσά επιβεβαιώνουν τη θέση της Premier League στην κορυφή των πιο πολύτιμων πρωταθλημάτων, αμέσως μετά το NFL.

Οι Sky Plc και BT Group Plc προσέφεραν συνολικά 5.136 δισεκατομμύρια λίρες για τα δικαιώματα, μια αύξηση πάνω από 70% (!) σε σχέση με το τρέχον πακέτο που λήγει στο τέλος της σεζόν 2015-2016. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη σεζόν, σε σύγκριση με τα 4,44 δισεκατομμύρια δολάρια ανά σεζόν που κοστίζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του NFL, το συμβόλαιο των οποίων έχει διάρκεια μέχρι το 2022. Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου, βέβαια, είναι λιγότερος από το ¼ του πληθυσμού των ΗΠΑ και η τηλεοπτική αγορά αξίζει αναλογικά λιγότερα χρήματα.

Συνεπώς, η τιμή ανά δευτερόλεπτο είναι σαφώς μεγαλύτερη για την Premier League σε σχέση με το NFL – και μιλάμε για μια αγορά όπως η βρετανική όπου το εισόδημα του καταναλωτή είναι σίγουρα μικρότερο από εκείνο στις ΗΠΑ.

Όσοι αναλυτές προέβλεπαν ότι το Sky θα χρεοκοπούσε εξαιτίας των χρημάτων που πληρώνει για το αγγλικό πρωτάθλημα, εδώ και είκοσι χρόνια, έχουν διαψευστεί οικτρά.

Κι όμως, αυτός ο σκεπτικισμός έχει επανέλθει, καθώς το Σίτυ του Λονδίνου αμφιβάλλει ότι η εταιρεία θα μπορέσει να αντισταθμίσει τα έξοδά της μέσω συνδρομών. Όμως και στις ΗΠΑ, έτσι και στη Βρετανία το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει στάσιμο από την κρίση του 2008 και δώθε, και άρα η επιπλέον δαπάνη για να βλέπει ο μέσος Άγγλος τον Ντιέγκο Κόστα και τον Γουέιν Ρούνεϊ να παίζουν μπάλα ίσως σημαίνει ότι θα αυτός να περικόψει άλλες δαπάνες.

Το Sky δήλωσε ότι «θα εργαστεί σκληρά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της υψηλότερης τιμής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στους πελάτες μας», αλλά οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 5% στην αρχή της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου χθες.

Συνολικά, το Sky πλήρωσε 82% πάνω από την τρέχουσα συμφωνία – με μέσο όρο 10 εκατομμυρίων λιρών ανά παιχνίδι – ενώ η BT πλήρωσε μόλις 18% πάνω απ’ τις ισχύουσες τιμές.

Αυτή η τεράστια αύξηση στην τιμή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προκαλεί φυσικά έκπληξη, εφόσον η συμφωνία αφορά μόνο την εγχώρια τηλεοπτική αγορά! Η Premier League δεν αποκαλύπτει με ακρίβεια πόσο πουλά τα δικαιώματα για την τηλεοπτική αγορά εκτός Βρετανίας, είναι όμως δεδομένο ότι κι αυτά έχουν αυξηθεί δραματικά• η συμφωνία για την περίοδο 2007 – 2010 προέβλεπε 216 εκατομμύρια λίρες ανά σεζόν, 27 φορές (!) ακριβότερη από την πρώτη συμφωνία που είχε συναφθεί το 1992.