Το τρένο από τη Συμφερόπολη

Το τρένο από τη Συμφερόπολη

Η τύχη της Κριμαίας δεν κρίνεται στο δημοψήφισμα - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη - Δείτε το βίντεο.

Σε εορταστικό κλίμα αλλά με το δάχτυλο στην σκανδάλη, για τους στρατιωτικούς, διεξάγεται από το πρωί το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Στον δρόμο για ορισμένα εκλογικά κέντρα «τρακάρεις» τεθωρακισμένα και πάνοπλους στρατιώτες χωρίς διακριτικά που ντύνονται σαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, κρατούν ρωσικά όπλα, επιβαίνουν σε θωρακισμένα ρωσικά οχήματα Tiger, αλλά σύμφωνα με την Μόσχα δεν είναι Ρώσοι.

Με ψυχραιμία και επαγγελματισμό αποφεύγουν κάθε επαφή και επικοινωνία, αλλά δεν χαλαρώνουν ούτε στιγμή από την αποστολή τους. Τους είδαμε να παίρνουν αθόρυβα θέσεις στη Συμφερόπολη, χθες το απόγευμα. Οι πολιτοφύλακες που στέκονταν κοντά τους μας είπαν ότι βρίσκονται εδώ για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

photo 2 (1)
Έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Συμφερόπολη.

Επισκεφθήκαμε δύο σχολεία που λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα. Τον κόσμο υποδέχεται ο ήχος από ποπ και παραδοσιακή μουσική που ακούγεται στα μεγάφωνα. Από τις οκτώ το πρωί, παρά το κρύο και το χιονόνερο, ενθουσιασμένοι ψηφόφοροι κάθε ηλικίας συρρέουν κατά χιλιάδες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και το ποσοστό του «ΝΑΙ» στην ένωση με τη Ρωσία θα είναι συντριπτικό. Στις διαφανείς κάλπες πρέπει να κοιτάξει κανείς πολύ προσεκτικά για να εντοπίσει έστω κι ένα ψηφοδέλτιο με ψήφο αντίθετη με την Ένωση. Ναι, οι κάλπες είναι από πλεξιγκλάς και τα ψηφοδέλτια είναι ανοιχτά, δεν μπαίνουν σε φάκελο! Μας είπαν ότι είναι πιο δημοκρατικό κι έτσι συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, όχι μόνο σήμερα.

Κάλπες στη Συμφερόπολη - Φωτογραφία: Σωτήρης Δανέζης
Κάλπες στη Συμφερόπολη - Φωτογραφία: Σωτήρης Δανέζης
Κάλπες στη Συμφερόπολη – Φωτογραφία: Σωτήρης Δανέζης

Από την άλλη, η εικόνα τριών ανδρών με μαστίγια και όπλα σε εκλογικό κέντρο δεν είναι συνηθισμένη. Έτσι, όμως, κυκλοφορούν οι Κοζάκοι αστυνομικοί. Οι τρεις άνδρες με τις στολές παραλλαγής, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα παραδοσιακά μαστίγια, μας εξήγησαν πρόθυμα και ευγενικά ότι υπάρχει φόβος προκλήσεων. Πηγαίνουν από το ένα εκλογικό κέντρο στο άλλο για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», είπε ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που επιχειρούσε να κουνήσει μια ουκρανική σημαία. «Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, βέβαιος για τη νίκη του «ΝΑΙ» στην ένωση με τη Ρωσία.

Ανταπόκριση για το Mega Channel από τη Συμφερόπολη:

Μοναδική «παραφωνία» στην εορταστική ατμόσφαιρα και το πανηγυρικό κλίμα οι δηλώσεις του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «τσίρκο με κλόουν» και κάλεσε το λαό του, δηλαδή τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, να το μποϊκοτάρει.

To δημοψήφισμα, που θα κρίνει όχι μόνο την τύχη της Κριμαίας, αλλά και τις εξελίξεις στις περιοχές των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, διεξάγεται σε 1.205 εκλογικά κέντρα σε 36 επαρχίες, ενώ το παρακολουθούν και το καταγράφουν 623 άνθρωποι του Τύπου από τοπικά και διεθνή μέσα. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, υπάρχουν 1.240 παρατηρητές από τοπικές κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα και άλλοι 125 από 21 χώρες, αλλά δεν πρόκειται για παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Για τη διαδικασία τυπώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, ενώ απόψε μετά τις οκτώ το βράδυ θα έχουμε, όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα exit poll. Τα τελικά αποτελέσματα θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αξιόνοφ αύριο Δευτέρα, στις δέκα το πρωί, στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην Κριμαία, με τον λαό της περιοχής να αποφασίζει νόμιμα και δημοκρατικά για την τύχη του. Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι το δημοψήφισμα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

Τις προάλλες βρεθήκαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Συμφερόπολης. Από τα μεγάφωνα, στις αποβάθρες των τρένων, ακούστηκε το παλιό ρώσικο στρατιωτικό εμβατήριο «Ο Αποχαιρετισμός της Σλάβας». Μας είπαν ότι είναι παράδοση των σιδηροδρόμων να παίζεται αυτή η μελωδία κάθε φορά που ένα τρένο ξεκινάει για την πρωτεύουσα. Το τρένο που έφευγε εκείνη την ώρα από τη Συμφερόπολη ήταν το τρένο για Μόσχα…

O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com


Διαβάστε ακόμη:

Συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας
Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία
Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το δημοψήφισμα της Κριμαίας
Καμία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία