Τρία δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε διαστημικές εταιρείες το 2018- Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο

Τρία δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε διαστημικές εταιρείες το 2018- Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο

Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2017.

του Aaron Pressman

Ο καταιγιστικός ρυθμός των ιδιωτικών επενδύσεων στις νεοσύστατες εταιρείες διαστήματος επιβραδύνθηκε κάπως πέρυσι, αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι επενδυτές, που ποικίλλουν από εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων έως επιχειρήσεις αεροναυπηγικής και τεχνολογίας και εξέχοντες δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζεφ Μπέζος, «έσπρωξαν» συνολικά 3 δισεκατομμύρια δολάρια, επενδύοντας σε μετοχές εταιρειών όπως η SpaceX, η Rocket Lab, η HyperSat και η iSpace.

Αυτό αναφέρει η επενδυτική εταιρεία Space Angels στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον κλάδο. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2017, αλλά συμβαδίζει με την τάση που παρατηρήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με επενδύσεις περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, κατά μέσο όρο.

Οι παραδοσιακές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν αναδειχθεί σε ισχυρό κομμάτι του μίγματος, λέει ο Chad Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Space Angels. «Οι επενδύσεις venture capital στον κλάδο του διαστήματος είναι πλέον ένα καθιερωμένο μοτίβο», λέει, προσθέτοντας ότι 41 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες venture capital έχουν επενδύσει τουλάχιστον σε μία διαστημική startup. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε οι σημαντικές επενδύσεις στο διάστημα να συνεχιστούν το 2019».

Η SpaceX, η εταιρεία εκτόξευσης πυραύλων του Έλον Μασκ που προσπαθεί επίσης να κατασκευάσει ένα τεράστιο δορυφορικό δίκτυο για την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, συγκέντρωσε σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο δύο συμφωνιών, ανέφερε η Space Angels. Η Rocket Lab, η οποία εκτοξεύει μικρότερους πυραύλους από βάσεις στη Νέα Ζηλανδία και τη Βιρτζίνια, συγκέντρωσε 140 εκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων της HyperSat θα βοηθήσει την εταιρεία να προωθήσει το σχέδιό της να εκτοξεύσει έξι δορυφόρους απεικόνισης υψηλής ανάλυσης σε χαμηλή τροχιά. Τέλος, η iSpace, η ιαπωνική εταιρεία που σχεδιάζει να στείλει οχήματα στο φεγγάρι, συγκέντρωσε 90 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Accel Partners, Andreessen Horowitz και Playground Global είναι μεταξύ των μεγάλων εταιρειών venture capital που πραγματοποίησαν τις πρώτες επενδύσεις τους στο διάστημα το 2018, επεσήμανε η Space Angels. Οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες Τζεφ Μπέζος (διευθύνων σύμβουλος της Amazon), Ρομπέρ Μπιγζέλοου (ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων Budget Suites), Ρίτσαρντ Μπράνσον (ιδρυτής του Ομίλου Virgin) και Έλον Μασκ (διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX) διοχέτευσαν επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το 2018 σε διαστημικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια.