Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα
epa08249708 A hospital staff member wearing a protective face mask walks outisde the Creil hospital where the 'white plan' has been launched following the death of first French citizen in Paris after testing positive for COVID-19, commonly referred to as coronavirus, in Creil, near Beauvais, France, 26 February 2020. The Creil hospital welcomed the individual before he was transfered to Paris. A 'white plan' means that all non-emergency operations are canceled and the hospital staff can be mobilized very quickly if new cases are discovered. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για τον γιο της 38χρονης που νοσεί από τον Covid-19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης. Κρούσμα και στην Αθήνα από άτομο που ταξίδεψε από τη Βόρεια Ιταλία.

Επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη θετικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα τρία.

Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για το παιδί της 38χρονης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης – και αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας- και μια γυναίκα ακόμη που ταξίδεψε στην Ιταλία.

Ο ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονταν από χθες το απόγευμα στα «ίχνη» των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή τα τελευταία 24ωρα η πρώτη ασθενής. Η 38χρονη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο, εμφανίζει ήπια νόσο και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. Υπενθυμίζεται ότι για προληπτικούς λόγους είχε αποφασιστεί να παραμείνει κλειστό σήμερα, Πέμπτη, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης.

Θεσσαλονίκη: Το ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ψυχραιμία την κατάσταση μετά τη διάγνωση του κρούσματος κοροναϊού, παρά τις ελλείψεις, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ακόμη ότι στο ΑΧΕΠΑ τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας, αλλά παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέτρα προστασίας. «Οι ελλείψεις προσωπικού εξάλλου επιβεβαιώθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, καθότι με το πρώτο κρούσμα ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού. Θα πρέπει να βελτιωθεί η ετοιμότητα του συστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις 2000 νοσηλευτών, γιατρών, παραϊατρικού προσωπικού, πληρωμάτων ασθενοφόρου, μόνιμων ή με σύμβαση δύο ετών.Το υγειονομικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ψυχραιμία την κατάσταση μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στο ΑΧΕΠΑ, στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Μακεδονίας, παρά τις υπάρχουσες ελλείψεις, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να προμηθευτούν μέσα ατομικής προστασίας και οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία και οι ασθενείς να φοράνε μάσκες όταν πρέπει, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση προσωπικού νοσοκομείων και πολιτών για το επιχειρησιακό σχέδιο που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Στο Αττικόν το τρίτο κρούσμα που αφορά σε νεαρή γυναίκα

Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η 40χρονη γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στην Αθήνα.

Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κορωνοϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικόν νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

Ήδη αναζητούνται οι συνταξιδιώτες της με τους οποίους ενδέχεται να ήρθε κοντινή επαφή, καθώς και όλοι όσοι συναντήθηκαν μαζί της από τη στιγμή η 40χρονη επέστρεψε στην Αθήνα.

Τις τελευταίες ώρες όπως έγινε γνωστό έχουν ελεγχθεί τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αντίστοιχα. Παράλληλα εξετάζονται δύο ακόμα περιστατικά, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Λαμία. Υπενθυμίζεται ότι το Αττικό νοσοκομείο και το «Σωτηρία» είναι τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην πρωτεύουσα.