Τριγμοί στην κυβέρνηση με φόντο τους πλειστηριασμούς

Τριγμοί στην κυβέρνηση με φόντο τους πλειστηριασμούς
Ο ΥπΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) μιλά απευθυνόμενος στο βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο (δεν διακρίνεται) στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνέχεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2018, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Διαδικασία έντονων ζυμώσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον ασκεί σωματική βία στους συμβολαιογράφους και εμποδίζει τους πλειστηριασμούς.

Ενόψει της ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας στη βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι η πορεία της υλοποίησης του προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με την πορεία των πλειστηριασμών, για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η τροπολογία, τότε η κυβέρνηση απειλείται με πτώση. Διαρροή την οποία ούτε επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα, τονίζοντας ότι «η διάταξη αυτή δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία αλλά την προστασία όσων κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εδώ μπορεί να μπει ένας τρελός και να τους ανοίξει το κεφάλι. Δεν γίνεται να τους αφήσουμε απροστάτευτους από τη στιγμή που επιτελούν δημόσιο καθήκον».

Για ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία για συλλήψεις όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς μπορεί να αποτελέσει πεδίο μάχης έναντι των πρώην μελών της κυβέρνησης όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αυτεπάγγελτη δίωξη θα κάνει ήρωες κάποιους σαν τον Λαφαζάνη, ο οποίος μπορεί να μπει στη Βουλή με αυτό το θέμα».

Πάντως, η κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά τους πλειστηριασμούς έχει τονιστεί επανειλημμένα από τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ με παρέμβασή του ο απερχόμενος επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποίησε ότι «αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες και θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα καταθέσεων σύμφωνα με τα δεδομένα».

Κοντονής: Όποιος έχει ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη έχει απόλυτη προστασία

«Όποιος δανειολήπτης έχει ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, έχει απόλυτη προστασία» επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τους πλειστηριασμούς, και τόνισε ότι αυτοί που δεν προστατεύονται είναι όσοι πήραν υπέρογκα δάνεια και τα έκαναν βίλες.

«Κάνω έκκληση στους δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα και δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, να το κάνουν μέχρι τις 31/12/2018 που έχουν την προστασία του νόμου, για να εξαιρεθούν», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση και κατηγόρησε όσους ισχυρίζονται ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ότι σπέρνουν το φόβο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι την Τετάρτη που έγιναν πλειστηριασμοί στο ειρηνοδικείο και αφορούσαν όλοι ιδιωτικές διαφορές, κάποιοι ήταν από κάτω και διαμαρτύρονταν.

«Έβγαινε ένα ακίνητο ύψους 1 εκατ. 400 χιλιάδες, και κάτω υπήρχαν τύποι που έλεγαν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός», ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Μας κατηγορούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπτουμε τη βία και τώρα που έρχεται μια διάταξη που θέλει να προστατεύσει αυτόν τον κλάδο (σ.σ. συμβολαιογράφους), λένε δεν θα το ψηφίσουν. Ή είμαστε κατά της βίας ή δεν είμαστε. Γιατί άλλο πολιτική διαμαρτυρία και άλλο βία. Αυτό είναι ανανδρία απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

Σκληρή ανακοίνωση κατά της τροπολογίας από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία η οποία προβλέπει ποινικές ευθύνες για όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία, με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, προβλέπεται ποινή για όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σαφώς ‘‘φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Είναι σημαντικό ότι ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη δίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους έναντι των πλειστηριασμών. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θεωρούμε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι από τη μία να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους και από την άλλη να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο πλήρες πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Επίσης, για να προστατευτούν οι οφειλέτες που πράγματι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση στο σοβαρό θέμα των ‘‘κόκκινων δανείων’’.

Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη».