Τριγμούς προκαλεί στις αγορές η παράλλαξη Δέλτα- Βαθύ κόκκινο στο ταμπλό της Wall Street

Τριγμούς προκαλεί στις αγορές η παράλλαξη Δέλτα- Βαθύ κόκκινο στο ταμπλό της Wall Street
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προσδοκία για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της ραγδαίας διασποράς των κρουσμάτων της παράλλαξης Δέλτα ώθησε και συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στις αγορές. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα selloff που είχαν σημειωθεί μετά το ξέσπασμα της Covid 19, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης ή κάποια θρυαλλίδα εξελίξεων που να ενεργοποίησε την καθοδική τάση.

Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός πως η επενδυτική κοινότητα προεξοφλεί πως τα εμβόλια, στο σύνολό τους, θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά έναντι της Covid 19, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα, δρακόντεια περιοριστικά μέτρα και λουκέτο στην οικονομική δραστηριότητα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Apple αποφάσισε να παρατείνει την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ το παράδειγμά της φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό χρηματιστήριο, η συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου βάφτηκε… κόκκινη, με τον δείκτη Dow Jones να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σε αυτό τον ρυθμό κινούνται και οι ασιατικές αγορές.

«Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα τους επόμενους μήνες, παρότι η απασχόληση και τα εισοδήματα αυξάνονται», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Oppenheimer John Stoltzfus τη Δευτέρα. 

Παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως, παρά την πτώση στη Wall Street, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς «έπεσε» σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 1,17%, κάτι το οποίο εντείνει τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. «Έχουμε δύο ανησυχίες» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Mohamed El Erian, «μία ανησυχία για τα τεχνικά σημάδια της αγοράς και μία για την ανάπτυξη».

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -2,1% στις 33.962 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατέγραψε απώλειες -1,59% στις 4.258 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,06% στις 14.274 μονάδες. Ο VIX – γνωστός και ως δείκτης φόβου – ενισχύεται στις 25 μονάδες. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Boeing (-5,66%), American Express (-4,65%) και Dow (-4,25%).  Επίσης, πτωτικά κινήθηκαν General Motors και Caterpillar (-2%).

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι μετοχές εταιρειών που είναι ευάλωτες στην πανδημία θα επηρεαστούν αρνητικά, για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πιο αμυντικά «χαρτιά», όπως π.χ. η Mondelez International.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,94%, στις 27.394 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να καταγράφει απώλειες 0,46% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 1,10%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει πτώση 0,32%, με τον Shenzen να υφίσταται πτώση 0,23%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted υπέστη απώλειες 1,46%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,27%.

Τα χρηματιστήρια σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ινδονησία είναι κλειστά λόγω αργίας.

«Βουτιά» 7,5% στο πετρέλαιο μετά τη συμφωνία του OPEC+

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, μετά τη συμφωνία του OPEC+.  Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύτηκε στα 66,42 δολ. το βαρέλι με πτώση 7,5%, ενώ η τιμή του brent κατέγραψε απώλειες 6,8% στα 68,62 δολ. το βαρέλι.

Οι χώρες-μέλη του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή (18/7/2021) να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο. Επίσης συμφώνησαν να παρατείνουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης της διάθεσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού.

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δήλωσε την Κυριακή (18/7/2021) πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε. «Υποστηρίζουμε δυναμικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε» δήλωσε ο υπουργός Suhail al-Mazrouei, όπως μετέδωσε η τηλεόραση al-Sharq TV.