Τριήμερο σημαντικών εξελίξεων για την οικονομία

Τριήμερο σημαντικών εξελίξεων για την οικονομία

Συνεδριάζει αύριο στις 19:00 στη Βουλή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο - Σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Συνεδριάζει αύριο στις 19:00 στη Βουλή, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, όπως διαμορφώνονται μετά την οριστικοποίηση και αποστολή χθες στις Βρυξέλλες της λίστας μεταρρυθμίσεων, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο Brussels Group και κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα στο EuroWorking Group, ώστε Τρίτη ή Τετάρτη να συνέλθει το Eurogroup για την τελική έγκριση.

Είναι πιθανό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο να συζητήσει και εσωτερικά θέματα, νομοθετικές πρωτοβουλίες και την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα στο Brussels Group μόνο εύκολες δεν είναι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν σήμερα στο ΑΜΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Τέλος, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ