Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ποια μέτρα προστασίας μπορούν να πάρουν οι πολίτες προκειμένου να προφυλαχθούν από την εξάπλωση του ιού.

Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 13 – 89 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέλος, το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Η Περιφέρεια Αττικής ζητά να ενημερωθούν οι δημότες για τα μέτρα προστασίας

Να ενημερώσουν τους δημότες τους για προληπτικά μέτρα σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καλεί η Περιφέρεια Αττικής τους δήμους Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων αλλά όλους του εμπλεκόμενους φορείς , μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων του ιού.Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες, τονίζεται στην ανακοίνωση , για την ατομική προστασία τους και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην οικία τους και στον ευρύτερο χώρο ή στο χώρο εργασίας τους, είναι οι εξής :

• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες : DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης, πιο αποτελεσματικό), Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, IR 3535, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Προσοχή να δίδεται στις οδηγίες χρήσης τους.

• Κατάλληλα ενδύματα : μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

• Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού, αγωγούς εξαερισμού των βόθρων).

• Χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη.

• Εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).

• Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά.

• Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα (ή άλλα δοχεία), γλάστρες, βαρέλια, μικρά τενεκεδένια κουτιά ξεχασμένα στον κήπο, καρότσια, παλιά λάστιχα, μπάρμπεκιου, υδρορροές και άλλα μέρη του σπιτιού διότι τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία όπου τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους. Για όσα δεν μπορούν να απομακρυνθούν φροντίζουμε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους, ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντας τα ή γυρίζοντάς τα ανάποδα. Τα πιατάκια στις γλάστρες να αδειάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από μία εβδομάδα). Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.

• Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές, πρέπει να διορθώνονται άμεσα.

• Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Επίσης μικρές ή μεγάλες λακκούβες στον χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.

• Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

• Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές συγκρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται. Θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού κάθε μέρα αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι.

• Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή τον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.

• Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.

• Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

• Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων και κοτέτσια.

• Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούνρες.

• Κάλυψη των βαρκών ώστε να μην μαζεύουν νερό βροχής.

• Καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των αρδευτικών καναλιών από ό,τι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.

• Καθαρισμός των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, κανάλια).

• Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.

Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής προβαίνει σε επιπλέον στοχευμένους ψεκασμούς κουνουποκτονίας σε περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου.