Τρίτη αξιολόγηση: Φινάλε πρώτου γύρου με ανοιχτά… 77 προαπαιτούμενα

Τρίτη αξιολόγηση: Φινάλε πρώτου γύρου με ανοιχτά… 77 προαπαιτούμενα
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Έφη Αχτσιόγλου προσέρχεται για τη συνάντησή της με τους θεσμούς, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017. Συνεχίζονται οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τι έχει κλείσει, ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα.

 

Με συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και κατ’ αρχήν συμφωνία για το 2018 αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.

Με τη λήξη του πρώτου γύρου των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση, κυβερνητικές πηγές κατέστησαν γνωστό πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου για 1,75%) και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του.

Σε σχέση με τη μεγάλη υπέρβαση του φετινού στόχου, που εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη διανομή ποσού ύψους 800 εκατ. ευρώ με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, ενώ το υπόλοιπο 0,5% του ΑΕΠ  θα διατηρηθεί ως μαξιλάρι ασφαλείας, προκειμένου να καλύψει τυχόν αστοχίες, που μπορεί να προκύψουν κατά την τελική  αναθεώρηση των στοιχείων από τη Eurostat.

Ωστόσο, ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος διχάζει κυβέρνηση και δανειστές, καθώς το κουαρτέτο επιμένει το όποιο ποσό να κατευθυνθεί στο μεγαλύτερο μέρος του στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες προμηθευτές, καθώς και στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Η κυβέρνηση για… ευνόητους λόγους επιδιώκει το ποσό αυτό να μοιραστεί ως κάποιου είδους εφάπαξ βοήθημα, όπως έγινε και πέρυσι με την αποκαλούμενη «13η σύνταξη», κάτι που απορρίπτουν οι δανειστές και μόλις χθες ο επικεφαλής του ESMεπανέφερε, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στους ιδιώτες.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένουν τα 77 (σε σύνολο 95) προαπαιτούμενα, με τους δανειστές να κάνουν λόγο σε ιδιωτικές συζητήσεις για… χαλαρή διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν πως «παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι όλα θα κλείσουν πολύ γρήγορα, οι υπουργοί δείχνουν πως κινούνται με αργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων».

Προσθέτουν, μάλιστα, πως «με τους ρυθμούς που τρέχουν τα προαπαιτούμενα, είναι σίγουρο πως κινούμαστε με ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο πρώτο τρίμηνο του 2018». Οι ίδιες πηγές, πάντως, εκτιμούν πως «η ελληνική κυβέρνηση, που κινείται σταθερά σε τροχιά επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης στο εσωτερικό, θα σπεύσει να κλείσει την αξιολόγηση, μόλις αρχίσει να πιέζεται…ταμειακά, ενόψει λήξεων δανειακών υποχρεώσεων».

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επιστροφή των κλιμακίων στα τέλη Νοεμβρίου, θα επιχειρηθεί, μέσω τηλεδιασκέψεων, να βρεθεί λύση στις δεκάδες εκκρεμότητες, με βασικότερες εκείνες των ενεργειακών, που αφορούν στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και στα προνοιακά επιδόματα, όπου η απόσταση μεταξύ θεσμών-κυβέρνησης είναι χαώδης.