Η τρόικα αξιολογεί τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Η τρόικα αξιολογεί τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Προς συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες – Επιμένει η κυβέρνηση στο προσχέδιο που έχει παρουσιάσει.

Επιμένει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει στην τρόικα. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το προσχέδιο αυτό είναι ρεαλιστικό και θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί η τρόικα για να κάνει μια θετική εισήγηση στο Eurogroup.

Μετά τη συνάντηση του χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δόθηκαν στην τρόικα τα νέα στοιχεία για τα έσοδα και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης του Οκτωβρίου επισημαίνοντας πως η πρώτη συζήτηση ήταν γενική. Όσον αφορά τη συζήτηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης πως πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για δραστική συρρίκνωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με τη λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου και για τις δύο εταιρείες που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό αλλά και το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ . Ο όρος που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά είναι οι αποχωρήσεις εργαζομένων κι από τις τρεις εταιρείες, που υπολογίζονται μεταξύ 800 και 1.000, να συνυπολογιστούν στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αρχικά η τρόικα δε δεχόταν τη συγκεκριμένη λύση, φέρεται να κάνει πίσω και να ξεπερνιέται έτσι ένα από τα βασικά «αγκάθια» για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Ρεν: «Ας αφήσουμε την τρόικα να κάνει τη δουλειά της»

«Ουσιαστική» η συζήτηση Βρούτση – τρόικας για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το υπουργείο
Σήμερα αναλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την αξιολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η τρόικα αντιμετώπισε κατ’ αρχήν θετικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς, ωστόσο τα μέτρα θα πρέπει να εξετασθούν αναλυτικότερα και να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργήσουν στο ασφαλιστικό σύστημα η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και η επανεξέταση μέρους των κοινωνικών πόρων των ταμείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Τα έσοδα του προϋπολογισμού προτάσσει το οικονομικό επιτελείο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, 350 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα εισπραχθούν από την αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων που ξεκινά το ΙΚΑ. Ακόμη, περίπου 70 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν μετά την ένταξη από την 1η Δεκεμβρίου στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ και άλλα 80 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Τέλος περισσότερα από- 200 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.