Τρόικα και κυβέρνηση ψάχνουν κοινές λύσεις

Τρόικα και κυβέρνηση ψάχνουν κοινές λύσεις

Προσπάθεια συμβιβασμού για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και να υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο. 

Η τρόικα εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να πάρει νέα οριζόντια μέτρα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν υπάρχουν ανάγκες αυτές δεν ξεπερνούν τα 500 – 600 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και φόρους.

Έτσι αναζητείται συμβιβασμός ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισ. ευρώ. Στόχος των δανειστών είναι η σύναψη ενός δανείου «γέφυρας» και η συνεπακόλουθη υπογραφή ενός νέου μνημονίου μέχρι το 2016. Αυτή τη λύση προκρίνει το Βερολίνο και στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο να έχει «κλειδώσει» έως τα τέλη Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014, όταν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία.

Βενιζέλος: «Προσβλητικό το σκηνικό που στήνεται για την Ελλάδα»

Παράλληλα μεταθέτουν για το καλοκαίρι του επόμενου έτους τις αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Επικρατέστερη επιλογή είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.

Πάντως από το Μαξίμου, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», απορρίπτονται τα περί «τελεσίγραφων» και «αδιεξόδου» . Όσο για τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και πολλών υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, στέλεχος της κυβέρνησης αναφέρει, «ότι κινούνται εντός του πλαισίου της οριοθέτησης των σημείων τα οποία δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να υπερβούμε».
Είναι ωστόσο πολλαπλώς χρήσιμο, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, αυτά να υπάρχουν πάνω στο τραπέζι ώστε και οι δανειστές μας να γνωρίζουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Σαμαράς: «Δεν εκβιαζόμαστε»

Ο Πρωθυπουργός που έχει χαράξει στρατηγική πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ξεκινάει από σήμερα σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ενισχύσει την ελληνική θέση που. Ο κ. Σαμαράς, με τις επισκέψεις του σήμερα σε Μάλτα και Ιταλία παράλληλα με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, αναμένεται να συζητήσει και το ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η πιο ενδιαφέρουσα επίσκεψη προμηνύεται στην Γερμανία, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιδιωχθεί να γίνει, πριν σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.

Στουρνάρας: «Κόλαση οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο»