Τρομακτικές εικόνες από το μακελειό στη Μαριούπολη – Δείτε το βίντεο

Τρομακτικές εικόνες από το μακελειό στη Μαριούπολη – Δείτε το βίντεο

Τουλάχιστον 30 νεκροί και 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη της Ουκρανίας το Σάββατο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά πως φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση με πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ σε κατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης και λίγες ώρες αργότερα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή, ανακοίνωσαν πως οι βομβαρδισμοί έγιναν από δύο σημεία τα οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Από τη μεριά τους οι φιλορώσοι κάνουν λόγο για προβοκάτσια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, πως η Μόσχα επιθυμεί όπως η Ένωση ωθήσει το Κίεβο προς τον πολιτικό διάλογο με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία το Κίεβο φέρει την ευθύνη για την αύξηση της έντασης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τους φιλορώσους αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία παραμένει πιστή στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

«Το ξεκίνημα μίας πολιτικής διαδικασίας αποκλιμάκωσης και ρύθμισης παραμένει η προτεραιότητά μας. Δεν βλέπουμε εναλλακτική στη συμφωνία του Μινσκ», δήλωσε σε μία συνάντηση με τους επικεφαλής ασφαλείας και άμυνας.

Ο Ποροσένκο είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν τη Δευτέρα (αύριο) προκειμένου να συζητήσουν την κρίση και τις επιλογές για την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία.