Τρόμος και στην Πορτογαλία με τις τράπεζες

Τρόμος και στην Πορτογαλία με τις τράπεζες
PD*47403469

Μαζικό sell off στα πορτογαλικά ομόλογα – Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις ανακοινώσεις της Fitch.

Τo καλοκαίρι οι Ιταλικές τράπεζες ήταν συνεχώς στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των αναλύσεων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όμως τις τελευταίες ώρες τη «δόξα» κλέβουν οι τράπεζες της Πορτογαλίας που προκαλούν έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, που «ξεφορτώνονται» πορτογαλικά ομόλογα.

Τα 10-ετή ομόλογα της χώρας  δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις μετά την έκθεση του οίκου πιστοληπτικής διαβάθμισης DBRS.  H απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 2,95%, αγγίζοντας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάιο.

Και αυτό γιατί ο DBRS είναι ο μόνος από τους 4 πιστοληπτικούς οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και που έχει δώσει τη διαβάθμιση που επιτρέπει στα ομόλογα της να αγοραστούν από την ΕΚΤ (επενδυτική διαβάθμιση). Μία πιθανή υποβάθμιση από την καναδική DBRS αναμένεται να αποκλείσει τα πορτογαλικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τη ΕΚΤ, οδηγώντας σε σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης, χτυπώντας έτσι την οικονομία αλλά και την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτικός οίκος δήλωσε πριν 3 μέρες ότι το πρόβλημα της χώρας είναι ο συνδυασμός χαμηλής, σχεδόν μηδενικής, ανάπτυξης της οικονομίας, με υψηλά επίπεδα χρέους αλλά και «προβλήματα» στις τράπεζές της. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της Fitch αργά σήμερα το βράδυ για το πώς θα κινηθεί αργότερα και η DBRS.

Η Πορτογαλία, ως γνωστόν έχει ένα τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα, με «κρυμμένους σκελετούς» στις ντουλάπες του. Να σημειωθεί ότι 25 δισ. περίπου δανεισμού Πορτογαλικών τραπεζών από την ΕΚΤ βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις εξασφαλίσεις που εν μέρει είναι Πορτογαλικά κρατικά ομόλογα. Ακόμη το εθνικό χρέος της Πορτογαλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ που έχουν οι Πορτογαλικές τράπεζες πλέον στα χαρτοφυλάκια τους, έχει πλέον ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ, ενώ ήταν μόλις 1% το 2009.

Πολλές επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες ερευνών όπως η HSBC και Brown Brothers Harriman αλλά και το ΔΝΤ, έχουν ήδη προειδοποιήσει για την εύθραυστη κατάσταση των τραπεζών της Πορτογαλίας και της ευρύτερης οικονομίας της. Η Barclays έστειλε μία πιο ηχηρή προειδοποίηση για τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Αρκετές πορτογαλικές τράπεζες χρήζουν άμεσης προσοχής. Εκτός από την πώληση της Novo Banco, το μεγαλύτερο και πιο επείγον θέμα είναι η επίλυση των προβληματικών δανείων στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας από πλευράς καταθέσεων, την Caixa Geral.

Ως αποτέλεσμα των σημαντικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (7,5 δισ. ευρώ), των δημοσιονομικών αποκλίσεων και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, οι ανάγκες χρηματοδότησης για το πορτογαλικό Υπουργείο Οικονομικών θα είναι μεγαλύτερες από ό, τι οι αρχές σήμερα εκτιμούν. Η ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης στην Πορτογαλία είναι ένας σοβαρός κίνδυνος», όπως τονίζει η Barclays.