Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επιθέσεις ακροδεξιών εξτρεμιστών σε τεμένη στο Christchurch

Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επιθέσεις ακροδεξιών εξτρεμιστών σε τεμένη στο Christchurch
epa07438082 Bloodied bandages on the road following a shooting resulting in multiply fatalies and injuries at the Masjid Al Noor on Deans Avenue in Christchurch, New Zealand, 15 March 2019. According to media reports on 15 March 2019, a gunman opened fire at around 1:40 pm local time after walking into the mosque, killing at least six people. Armed police officers were deployed to the scene, along with emergency service personnel. Local authorities have advised residents to stay indoors as the situation is evolving and the gunman is reportedly still at large. There have been unconfirmed reports of a shooting at a second mosque in Christchurch. EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Στους 49 ο τραγικός απολογισμός - Τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού έχουν συλληφθεί - Επιβεβαιώθηκε πως ο ένας μετέδιδε μέσω livestream την επίθεση.

Συνολικά 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

H πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant» και θεωρείται«εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση», τόνισε η Άρντερν και εξήγησε ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ, το κεντρικό τέμενος της πόλης Κράιστσερτς, και ακόμη 10 σε ένα άλλο τέμενος στο προάστιο Λίνγουντ.

«Είναι μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της Νέας Ζηλανδίας», υπογράμμισε η πρωθυπουργός. Η Άρντερν σημείωσε εξάλλου ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ εξήγησε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Περίπου 48 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης Κράιστσερτς μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.

Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αστυνομίας, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο. H αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής , αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα» για πράξεις «τόσο ακραίας βίας», δηλώνει η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Ο ένοπλος, όπως επιβεβαιώθηκε, κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά. Το βίντεο από την επίθεση, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και φαίνεται ότι τραβήχτηκε από έναν από τους δράστες και μεταδιδόταν απευθείας καθώς εξελισσόταν το μακελειό, τον δείχνει να οδηγεί μέχρι το τέμενος, να εισέρχεται σε αυτό και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον των πιστών. Το βίντεο δείχνει ανθρώπους, πιθανόν νεκρούς ή τραυματίες, να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αναπαράγουν «εξαιρετικά οδυνηρές εικόνες» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο ένας από τους δράστες αναμετέδωσε απευθείας την έφοδό του εναντίον ανυποψίαστων πιστών στο ένα από τα τεμένη.

Τα τεμένη-στόχοι σε αυτή την πόλη του νότιου νησιού ήταν κατάμεστα σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα στον έναν από τους χώρους λατρείας αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι.

«Άκουσα τρεις γρήγορους πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου δέκα δευτερόλεπτα ξανάρχισε. Μάλλον [ο δράστης] είχε αυτόματο, κανένας δεν μπορεί να τραβάει τη σκανδάλη τόσο γρήγορα», είπε ο άνδρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να βγει. Κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι».

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε έναν ύποπτο, αλλά δεν είναι βέβαιη αν και πόσοι άλλοι ένοπλοι υπάρχουν. Ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα στο τέμενος αλ Νουρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης ήταν λευκός, ξανθός και φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ο άνδρας εισέβαλε στο τέμενος την ώρα που οι πιστοί είχαν γονατίσει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο (…) μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί εναντίον όλων όσοι βρίσκονταν στο τέμενος, παντού», πρόσθεσε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντ, ενώ εξήγησε ότι κατάφερε μαζί με άλλους να ξεφύγει σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand μετέδωσε τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος άκουσε πυροβολισμούς και είδε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίμα παντού».

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Την οδύνη του για τις φονικές επιθέσεις σε τεμένη στη Ν. Ζηλανδία, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης

Την «οδύνη» του για τις φονικές επιθέσεις σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, εξέφρασε με δηλώσεις που έκανε στις Σάπες Ροδόπης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα ήθελα εδώ από τις Σάπες να εκφράσω την οδύνη μου για το τραγικό περιστατικό, το οποίο έγινε στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το λέω εδώ στη Θράκη, γιατί θέλω να τονίσω ότι η Θράκη είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας, την οποία εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εδώ στη Θράκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είναι μια πολιτική, η οποία έχει ριζώσει. Και θα βρει συνέχεια και υποστήριξη από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων να αισθάνονται πραγματικά ότι έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες στην ευημερία, προσωπική και οικογενειακή».

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Ζηλανδία

Αποτροπιασμό εκφράζει, με ένα tweet, το υπουργείο Εξωτερικών για την τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος, όπως επίσης και «την απόλυτη καταδίκη» της Ελλάδας «για την ειδεχθή πράξη βίας και μισαλλοδοξίας». Και προσθέτει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στο λαό και την κυβέρνηση της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Έντονα καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Κράιστσερτς ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Τον αποτροπιασμό και τη δριμεία καταδίκη τους για τις σημερινές δολοφονίες αθώων πολιτών σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, εκφράζουν σε δηλώσεις τους στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Κράιστσερτς είναι μία τρομακτική και βάρβαρη επίθεση εναντίον ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να προσευχηθούν… Μία τέτοια φρικτή και κακοήθης πράξη πρέπει να καταδικαστεί πολύ έντονα», τόνισε ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν , ενώ ο καγκελάριος Κουρτς δήλωσε πως είναι σοκαρισμένος και εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ εξέφρασε τη βαθιά λύπη της

Από την πλευρά της, η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς, που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα. «Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ’ αυτούς που έχουν τραυματισθεί. Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικτή σφαγή» στα δύο τζαμιά του Κράιστσερτς ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «θηριώδη πράξη μίσους». «Τη θερμότερη συμπάθειά μου και τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Νέας Ζηλανδίας μετά τη φρικτή σφαγή στα Τεμένη. Σαράντα εννέα αθώοι άνθρωποι πέθαναν άσκοπα και τόσοι πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ό,τι μπορούμε να κάνουμε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε σε δήλωση πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση στο Κράιστσερτς. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Νέας Ζηλανδίας και με την κυβέρνησή του εναντίον αυτής της θηριώδους πράξης μίσους», δήλωσε η Σάντερς.

Ο δράστης είχε αναρτήσει «μανιφέστο» στο Twitter πριν από την επίθεση

Ρατσιστικό «μανιφέστο» είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό υπό το όνομα Brenton Tarant στο Twitter ο Αυστραλός πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση κατά των δύο τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να μην μοιράζεται το οπτικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται ο ένοπλος να πυροβολεί εξ επαφής τα θύματά του. «Η αστυνομία γνωρίζει αυτές τις εξαιρετικά επώδυνες για τους συγγενείς εικόνες από το περιστατικό στο Κράισττσερτς που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ», ανέφερε η αστυνομία στον λογαριασμό στο Twitter.

Το AFP ανέλυσε κόπια του βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live που δείχνει έναν λευκό άνδρα με κοντά μαλλιά να πηγαίνει με αυτοκίνητο μέχρι το τέμενος Masjid al Noor και στη συνέχεια να μπαίνει πυροβολώντας στον τόπο λατρείας. Το AFP εξακρίβωσε την αυθεντικότητα του βίντεο μέσω ψηφιακής έρευνας, αντιπαραβάλλοντας screenshots του βίντεο του Αυστραλού που δείχνει το τέμενος με το πλήθος των φωτογραφιών από την ίδια ζώνη που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ.

Ένα «μανιφέστο» που εξηγεί τα κίνητρα της επίθεσης αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο λογαριασμό στο Twitter που φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία προφίλ με την σελίδα στο Facebook από την οποία μεταδόθηκε live η επίθεση.

Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη Ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Στο «μανιφέστο», ο δράστης λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος Masjid al Noor είναι Αυστραλός.

Εκτός της αντιπαραβολής του οπτικού υλικού από την ζώνη της επίθεσης με τα στοιχεία του βίντεο και την αναπαραγωγή της διαδρομής μέσω του Google StreetView, το AFP συνέκρινε τις εικόνες από τα όπλα του δράστη στο βίντεο και σε φωτογραφίες που ανάρτησε στον λογαριασμό στο Twitter όπου δημοσιοποιήθηκε το «μανιφέστο». Οι φωτογραφίες των όπλων που φέρουν τις συγκεκριμένες εγγραφές αναρτήθηκαν στις 13 Μαρτίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

Η σελίδα στο Facebook και ο λογαριασμός στο Twitter έχουν απενεργοποιηθεί.

Η μουσουλμανική κοινότητα αισθανόταν μέχρι τώρα ότι ζούσε «στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου»

Η μικρή μουσουλμανική κοινότητα της Νέας Ζηλανδίας είναι σε κατάσταση σοκ σήμερα μετά τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 πιστούς, καθώς μέχρι τώρα πίστευε ότι ζούσε «στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου».

Οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας συνυπάρχουν με τις άλλες κοινότητες του νησιού χωρίς προβλήματα, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων αντιμετωπίζει θετικά τη διαφορετικότητα.

Πληθυσμός

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2013, υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 46.000 μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία, αντιπροσωπεύουν δηλαδή του 1% του πληθυσμού. Ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωναν μουσουλμάνοι αυξήθηκε κατά 28% από το 2006 ως το 2013, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Περίπου το ένα τέταρτο εξ αυτών έχει γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν προσπάθησε να καθησυχάσει τη μουσουλμανική κοινότητα μετά το σημερινό μακελειό. «Είμαστε ένα κράτος που είναι περήφανο που περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εθνότητες και 160 γλώσσες. Και μέσω αυτής της διαφορετικότητας μοιραζόμαστε κοινές αξίες», τόνισε.

Ενσωμάτωση

Ο Μουστάφα Φαρούκ, πρόεδρος της ισλαμικής ένωσης της Νέας Ζηλανδίας, υπογράμμισε μετά την επίθεση ότι η μουσουλμανική κοινότητα μέχρι τώρα αισθανόταν ασφαλής σε αυτό το απομονωμένο αρχιπέλαγος της Ωκεανίας.

«Η κοινότητα πίστευε ότι «ζούσαμε στην πιο ασφαλή χώρα του κόσμου, δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Φαρούκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ. «Οι μουσουλμάνοι ζουν στη Νέα Ζηλανδία επί περισσότερα από 100 χρόνια και ποτέ δεν μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, όποτε δεν θα αλλάξει η αίσθησή μας» για τη χώρα, διαβεβαίωσε.

Οι νέοι που ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα «προσαρμόζονται καλύτερα στη ζωή στη Νέα Ζηλανδία», σε σύγκριση με τους νέους Μαορί ή τους ευρωπαϊκής καταγωγής, σύμφωνα με έκθεση του 2010 που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο διαπολιτιστικών ερευνών του πανεπιστημίου Βικτόρια στο Ουέλινγκτον.

Ωστόσο η κοινότητα αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες: οι μουσουλμάνοι μετανάστες αντιμετωπίζονται από τους Νεοζηλανδούς «λιγότερο ευνοϊκά» σε σύγκριση με αυτούς άλλων κοινοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Για παράδειγμα οι μετανάστες που κατάγονταν από χώρες όπως το Πακιστάν ή την Ινδονησία αντιμετωπίζονται πιο αρνητικά σε σχέση με αυτούς που κατάγονται από την Κίνα ή τις Φιλιππίνες.

Επίσης, αν και συχνά διαθέτουν περισσότερα προσόντα σε σύγκριση με μετανάστες από άλλες χώρες, οι μουσουλμάνοι δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία, αναφέρει έκθεση της εφημερίδας New Zealand Herald του 2015.

Ένταση

Ένα από τα βασικά επεισόδια έντασης τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε το 2006 μετά τη δημοσίευση στον Τύπο της Δανίας σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν από τον τοπικό Τύπο και θεωρήθηκαν βλάσφημα από τους μουσουλμάνους. Τα σκίτσα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα και κατέβασαν στον δρόμο εκατοντάδες διαδηλωτές.

Η τότε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ είχε υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η δημοσίευση των σκίτσων δεν ήταν συνετή.