Τρόπους για να σταματήσει το ελληνικό «brain drain» αναζητεί η κυβέρνηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξήγγειλε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της φυγής των μορφωμένων νέων στο εξωτερικό.

Ειδική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για την ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής των καλύτερων νέων επιστημόνων της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain) σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Το σχέδιο εισηγήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι «το φαινόμενο αυτό το οποίο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συνιστά έναν πραγματικό κίνδυνο για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της χώρας. Τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει καίρια τον μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας μας».

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μείγμα θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων -με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.

Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με την πλούσια τεχνογνωσία του θα συμβάλει καθοριστικά στον εντοπισμό και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αριστείας.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία, εντός του έτους, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας -σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»- ο οποίος θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι ήδη από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί. Πρόσθεσε ότι η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε παρότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους κοινοτικούς μέσους όρους, ενώ παράλληλα, ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων μειώθηκε από τις αρχές του 2014.

Ανέφερε ωστόσο, ότι από το α’ τρίμηνο του 2009 μέχρι το α’ τρίμηνο του 2014 χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλ. φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το ποσοστό ανεργίας των νέων 15- 24 ετών ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού, υποδηλώνοντας βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που προϋπήρχαν της κρίσης.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανέρχονται σε 196.695 ενώ με τα παραρτήματά τους, σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα τους, ανέρχονται σε 230.858.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών των μισθωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το 20,24% εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας. Από τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 3,38% λαμβάνουν αμοιβές από 500 έως 600 ευρώ, το 22,86% από 1001 έως 1.500 ευρώ, το 2,34% από 2.501 έως 3.000 ευρώ και το 3,84% περισσότερα από 3.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

H Ελλάδα μπαίνει στο κλαμπ των «υπερ-γερασμένων» χωρών

Στα ύψη παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα

Eπτά μέτρα για την απασχόληση προτείνει ο ΣΕΒ

Πριμοδότηση των συνεπών επιχειρήσεων εξετάζει η κυβέρνηση

Σχετικά άρθρα