TS Lombard: Οι αγορές δεν έχουν ακόμη πιάσει «πάτο» – Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5%

TS Lombard: Οι αγορές δεν έχουν ακόμη πιάσει «πάτο» – Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,5%
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP

Το sell off που μέχρι στιγμής σημειώνεται στις μετοχές μπορεί να φαίνεται ιδιαιτέρως «βάρβαρο» -ειδικά μετά το μακελειό του Σεπτεμβρίου-, αλλά ο δείκτης S&P 500 παραμένει στο +17,1% σε σχέση με τα επίπεδα το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με την εταιρεία  Dow Jones Market Data.

Αυτό το ύψος δεν είναι αρκετά χαμηλό, δεδομένου του πιθανού εύρους των ενεργειών της Federal Reserve που απαιτούνται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγο των ΗΠΑ στην TS Lombard.

«Οι οικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές, οπότε η οικονομία και οι αγορές πρόκειται να υποχωρήσουν και άλλο».

Στη συνέχεια, ο Blitz επισημαίνει πόσο λίγο έχουν «σφίξει» οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες υφέσεις, για να υποστηρίξει την άποψή του γιατί η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το κύριο πρόβλημα, για τον Blitz, είναι ότι η φετινή πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ ήταν «αποκλίνουσα».

Στην ύφεση του 1974-75 και εκείνη του 2008-09, οι μετοχές υποχώρησαν περίπου 50%. «Στην ουσία, η αγορά έφτασε ως εδώ προεξοφλώντας τερματικό επιτόκιο εκ μέρους της Fed στο 4,5% (4,5% πληθωρισμός, 4,5% ανεργία, 4,5% επιτόκιο ταμείων) και όλοι πιστεύουν ότι αυτό θα είναι αρκετό για να ασκηθεί μέγιστη πτωτική πίεση στον πληθωρισμό», είπε ο Blitz. «Δεν θα γίνει τίποτε».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτής, η Fed μπορεί να χρειαστεί να φτάσει στο 5,5%, ιδιαίτερα με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών να παραμένουν ανθεκτικοί μέχρι στιγμής, ακόμη και όταν τα επιτόκια έχουν ανέβει δραματικά, γεγονός που έχει δροσίσει την αγορά κατοικίας καθώς το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών πλησιάζει στο 7%.