Τσακαλώτος: Για την «καταστροφή» της μεσαίας τάξης φταίνε τα… Panama Papers

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τί δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την έξοδο στις αγορές.

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημερινή πρώτη σημαντική έξοδο στις αγορές, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και τη συγκέντρωση εσόδων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών,  σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποφόρτιση της μεσαίας τάξης, στόχος που άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει όριο στις καταθέσεις για τη διανομή του μερίσματος, το οποίο προσδιόρισε περίπου στα 9.000 ευρώ. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει και περιορισμός στη διανομή του μερίσματος σε σχέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Η υπεραπόδοση
Αναφερόμενος στην κριτική για την υπεραπόδοση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά προέκυψε από το γεγονός ότι οι θεσμοί υποεκτιμούσαν την απόδοση των μέτρων. «Δεν επιλέξαμε εμείς να έχουμε υπέρβαση. Τσακωνόμασταν όλον τον καιρό με τους θεσμούς να πάρουμε λιγότερα μέτρα και δικαιωνόμασταν εκ των υστέρων. Οι θεσμοί, ιδίως το ΔΝΤ, υποτιμούσαν την απόδοση των μέτρων και έτσι δημιουργήθηκε η υπεραπόδοση. Δεν το επιδιώξαμε εμείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Σήμερα ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη έχει άρθρο στην Καθημερινή που λέει ότι δεν θα έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, διότι η οριακή παραγωγικότητα του κεφαλαίου είναι χαμηλή, διότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Σηκώνω τα χέρια! Αυτό το ξέρει ο πρωτοετής φοιτητής. Γι’ αυτό το κεφάλαιο πηγαίνει από τις χώρες που έχουν ψηλούς μισθούς, στον τρίτο κόσμο! Δηλαδή έχετε σύμβουλο που συμβουλεύει τον μελλοντικό υποτίθεται πρωθυπουργό της χώρας και δεν ξέρει τα βασικά. Κάντε κάτι γιατί οι παρεμβάσεις σας, σας εκθέτουν», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε και τις συνεντεύξεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη όταν έγινε το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα. «Τέτοιες συνεντεύξεις έχουμε να δούμε από την εποχή από τότε που ο Ενβέρ Χότζα έδινε συνεντεύξεις στο ράδιο Τίρανα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η έξοδος στις αγορές και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει ότι πριν από λίγη ώρα η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για την αναδιάρθρωση του χρέους, για να είναι ακόμη πιο ελκυστικά τα ομόλογα, όταν θα βγούμε στο νέο έτος».

Είπε ακόμη ότι όλη η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ έπεσε στο κενό, έπεσε στο κενό η πρόβλεψη της ότι δεν θα πάρει τη δόση η Ελλάδα, ότι δεν θα κλείσει με πλεόνασμα το 2017, ότι καταρρέουν τα έσοδα, ότι το 2018 θα χρειαστούν νέα μέτρα, αν και έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. «Τώρα τι λέτε; Για τις τράπεζες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας κάνω και μια ακόμη ανακοίνωση. Σήμερα έγινε συνάντηση με το ΔΣ των Συμβολαιογράφων, παρουσία των υπουργών κ.κ. Κοντονή, Τόσκα και έχουμε ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε πως ούτε αυτό «βγήκε της Νέας Δημοκράτιας», διότι η κυβέρνηση «λύνει τα προβλήματα ένα ένα».

Για την καταστροφή της μεσαίας τάξης φταίνε τα… Panama Papers
Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε με δριμύτητα στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για «καταστροφή» της μεσαίας τάξης, καταγγέλλοντας ότι αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των… Panama Papers.

«Θέλω να πω κάτι για τα Panama Papers, τα Paradise Papers, για τη μεσαία τάξη και όλα αυτά. Για κάθε ευρώ, κάθε δολάριο, κάθε γιεν, για τριάντα-σαράντα χρόνια, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά που ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό, προτιμούσαν να έχει κάποιος τραπεζίτης, κάποιος χρηματιστής, κάποιος επιχειρηματίας το τρίτο κότερο στην Τζαμάικα, να έχει το δεύτερο σπίτι στη Nice παρά να έχει χτιστεί ένα νοσοκομείο, παρά να έχει χτιστεί ένα σχολείο. Αυτό είναι το σύστημα που χτίσατε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, χειροκροτούμενος από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Δεν βάζω την μπάλα στην εξέδρα. Ζητάω από τις προοδευτικές δυνάμεις να το δουν, να προτείνουν πως αυτό θα αλλάξει στην Ευρώπη. Και όταν έχουμε τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας λέει «καλά έκαναν», καταλαβαίνουν οι μεσαίες τάξεις τι έχουν να περιμένουν αν έχουν τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Να περιμένουν αυτά που είχαν τα προηγούμενα 40 χρόνια», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

Το μέρισμα του 2014 και η πρόταση Μητσοτάκη του 2017
Σχολιάζοντας την ομιλία του εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση για το 2014, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με το Ν.4254/2014 προβλέφθηκε τότε η καταβολή ποσού 450 εκατομμυρίων ευρώ και το αφήγημα ήταν πως η υπέρβαση του στόχου του 2013 θα συνεχιζόταν και το 2014. «Γι’ αυτό η ΝΔ έφερε ΚΥΑ τον Απρίλιο του 2014 για να ξοδευτούν αυτά. Το αποτέλεσμα του 2014, με στόχο 1,5%, περίπου 3 δισ. δηλαδή, ήταν όμως 77 εκατομμύρια, δηλαδή αντί για 1,5% ήταν 0,43%. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Άρα δεν δώσατε μέρισμα, αφού είχατε εξασφαλίσει ότι είχατε υπεραπόδοση, το δώσατε από πριν, χωρίς να το έχετε εξασφαλίσει, και αυτό ήταν που δημιούργησε πρόβλημα. Τώρα όχι μόνο δεν δέχεστε αυτό το λάθος που κάνατε το 2014, αλλά το Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2017 μας σπρώχνατε να κάνουμε το ίδιο λάθος», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Ήρθε εδώ ο κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι έχει προτάσεις που να πήγαινε το κοινωνικό μέρισμα από τότε. Δεν κάναμε εμείς αυτό το λάθος, γιατί εμείς μαθαίνουμε».