Τσακαλώτος: Υπεραπόδοση των εσόδων λόγω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

Τσακαλώτος: Υπεραπόδοση των εσόδων λόγω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών στην ολομέλεια της Βουλής , για τα μέτρα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης , Δευτέρα 15 Μαΐου 2017. Συνεδρίασε στην ολομέλεια της Βουλής η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης και η διαρκής επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την υπερφορολόγηση απάντησε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στη Βουλή. 

Χάριν της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης των εργαζόμενων κατά 250.000, υπάρχει υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στο κυρίαρχο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στην υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με το έλλειμμα των μεταρρυθμίσεων.

Κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στην φορολογία, αλλά στο ότι 250.000 περισσότεροι απασχολούμενοι, που εισήλθαν στην αγορά εργασίας αποδίδουν εισφορές (που υπολογίζονται στα 472 εκ. από 448 εκ.), αλλά και στο ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ιδίως στο μέτρο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία και εκτίμησε ότι θα φτάσουν το 450 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος, αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία σύγχρονου λογισμικού, με βάση το οποίο γίνεται επισκόπηση δαπανών και χάριν του οποίου μειώνονται οι δαπάνες, οι οποίες γίνονταν καταχρηστικώς.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος θεωρεί ως βέλτιστη τη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, ωστόσο εξήγησε τους λόγους που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους αναγκαστικά. «Αυτό γίνεται πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων και δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από την φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ). Δεν το θέλουμε, αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις».

Ο κ. Τσακαλώτος, από την αρχή της ομιλίας του, επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει ρίξει τόσο πολύ τον πήχη ως προς την κριτική κατά της κυβέρνησης που «και μια σαρανταποδαρούσα, η οποία θα είχε πρόβλημα στα 25 πόδια της και θα κουβαλούσε βαριές σακούλες από σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να περάσει από πάνω». «Επί της ουσίας, δεν έχω ακούσει μια πρόταση. Λέτε ότι δεν θα αυξάνατε τους φόρους. Και από τι θα κόβατε;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ζήτησε «να γίνει επ’ αυτού μια ντόμπρα ιδεολογική συζήτηση».

Σχετικώς με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμμερίζονται οι επενδυτές, οι οποίοι ζητούν σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις, παρά μόνο -όπως υποστήριξε- μια σύμβουλος της ΝΔ το είπε. «Η μεταρρύθμιση για τις επενδύσεις δεν είναι πρωτίστως φορολογική, έχει και φορολογικό σκέλος, είναι να μη γίνονται οι επενδύσεις περίπου όπως γινόταν. Θέλουμε να αποφύγουμε μια στρατηγική που βασίζεται μόνο σε μεγάλα έργα, σε φτηνό χρήμα που δημιούργησε μια υπερπαραγωγή όχι στους σωστούς τομείς, όχι στα σωστά κριτήρια και θέλουμε μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός δημιουργεί τις συνθήκες για την έξοδο από την κρίση και την έξοδο από το μνημόνιο ωστόσο αναγνώρισε ότι «δεν πάνε όλα καλά», επισημαίνοντας «πηγαίνουν όμως πολλά πράγματα καλύτερα στη σωστή κατεύθυνση».