Τσίπρας: Δεν αποδεχτήκαμε τη μαζική αυτοκτονία

Τσίπρας: Δεν αποδεχτήκαμε τη μαζική αυτοκτονία
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, Σάββατο 23 Μαΐου 2015. Συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο το Σάββατο και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινούν οι διήμερες εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του κόμματος.

Η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, διεξάγεται με τη συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών του κόμματος, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΘΗΝΑΪΣ» και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή.

«Δεν μετανιώνουμε για όσα κάναμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο απελθών πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, δεν μετανιώνουμε για όσα κάναμε. Αποφύγαμε την καταστροφή και είμαστε στην αρχή μιας αποφασιστικής για το αύριο εκλογικής μάχης.(…) Είμαστε εδώ, αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και με τις δικές μας αδυναμίες, για να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά. Είναι εύκολο να πορεύεσαι σε δρόμους στρωμένους, αλλά γνωρίζουμε πως αν ο δρόμος ήταν στρωμένος, θα ήταν άλλοι στη θέση μας, όχι εμείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να απαντήσει σε όσους κάνουν λόγο για το «χειρότερο Μνημόνιο»: «Τι συμφωνία αλήθεια θα έφερνε ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός αυτούς τους μήνες, χωρίς διαπραγμάτευση σαν αυτή που κάναμε εμείς; Μας ετοίμαζαν εθνική αυτοκτονία. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πλήττονταν περισσότερο. Οι πλούσιοι είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματα τους σε offshore του εξωτερικού» και προσέθεσε:

«Ό,τι δεν κατάφεραν τον Φλεβάρη, θέλουν να το κάνουν τώρα εκμεταλλευόμενοι και τις δικές μας αδυναμίες. Προβάλλουν και τη διαφωνία και του τελευταίου μέλους μας. Ξαφνικά διέθεσαν τα τηλεοπτικά τους παράθυρα για να προβάλλουν την εμφύλια αντιπαράθεση της αριστεράς. Θα σταθούμε όρθιοι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας πειθαρχημένα, με σχέδιο και σταθερότητα».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Παρά τις δυσκολίες αφήσαμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να σβήσει. Ήταν η διαπραγμάτευση. Όλες οι παρεμβάσεις και οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, συχνά σε σύγκρουση με τους δανειστές, είχαν κοινωνικό πρόσημο. Όπως το άνοιγμα της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των δασκάλων, ο νόμος για την ιθαγένεια, η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, το λουκέτο στις Σκουριές, τα χτυπήματα στη διαφθορά».

Ο τέως πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είμαστε εδώ, αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και με τις δικές μας αδυναμίες, για να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά. Είναι εύκολο να πορεύεσαι σε δρόμους στρωμένους, αλλά γνωρίζουμε πως αν ο δρόμος ήταν στρωμένος, θα ήταν άλλοι στη θέση μας, όχι εμείς».

«Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι «έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει. Με το βλέμμα στους αποχωρήσαντες, σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο για τους πολλούς, να παραδώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη μανία του παλαιού πολιτικού καθεστώτος». «Αν δεν λερώναμε τα δικά μας τα χέρια ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;» διερωτήθηκε, για να σημειώσει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τις δικές μας αδυναμίες, προσπαθώντας να ανοίξουμε δρόμους, προχωρώντας μπροστά ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν».

«Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά», σημείωσε, για να επισήμανει: «Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει». «Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.