Τσίπρας: «Δεν μπορώ να γυρίσω Ελλάδα αν συμφωνήσω για Ταμείο στο Λουξεμβούργο»

Τσίπρας: «Δεν μπορώ να γυρίσω Ελλάδα αν συμφωνήσω για Ταμείο στο Λουξεμβούργο»
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (C) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) leave a euro zone leaders summit in Brussels, Belgium, July 13, 2015. Euro zone leaders clinched a deal with Greece on Monday to negotiate a third bailout to keep the near-bankrupt country in the euro zone after a whole night of haggling at an emergency summit. REUTERS/Eric Vidal - RTX1K5PV

Το παρασκήνιο της Συνόδου αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters – Πώς αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός το θέμα της δημόσιας περιουσίας.

Το έντονο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής αποκαλύπτει το Reuters που «φωτίζει» τη σημαντική διαφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

«Καθώς ξημέρωνε Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ κοντά στο να αποχωρήσει», τονίζει πηγή του Reuters που γνώριζε τα τεκταινόμενα της συνόδου της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, ο πρωθυπουργός είπε στους άλλους ηγέτες ότι εάν αποδεχόταν έναν τελικό όρο διάσωσης (αναφέρεται στην πρόταση για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο), ο ίδιος δεν θα μπορούσε να γυρίσει στην χώρα.

«Εάν συμφωνήσω σε έναν τέτοιο αισχρό λογαριασμό, δεν θα μπορώ να γυρίσω στην χώρα», φέρεται να δήλωσε στους ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την πηγή του Reuters, μετά από το αίτημα της Μέρκελ για την έδρα των κρατικών assets των 50 δισ. ευρώ, να είναι το Λουξεμβούργο.

«Θα αγοράσω ένα εισιτήριο για άλλη χώρα. Διότι στην Ελλάδα θα πιστεύουν ότι ξεπούλησα την χώρα», δήλωσε ο Τσίπρας, σύμφωνα με το Reuters.

Στο τέλος, και αφού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως δεν θα άφηνε τους Τσίπρα και Μέρκελ να βγουν από το δωμάτιο μέχρι να συμφωνήσουν, επήλθε συμβιβασμός για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Θα είχε έδρα στην Ελλάδα, θα το διαχειριζόταν η κυβέρνηση –υπό εποπτεία- και το ένα τέταρτο των εσόδων θα πήγαινε σε επενδύσεις και όχι στην αποπληρωμή χρέους.

«Ήταν μεγάλη ανακούφιση διότι βρισκόμασταν στα αλήθεια εξαιρετικά κοντά στο χειρότερο σενάριο, στις 6 το πρωί», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι διάφοροι ηγέτες άλλων κυβερνήσεων που περίμεναν κάπου διαφορετικά στο κτήριο, είχαν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η σχεδόν κατάρρευση των συνομιλιών υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστο είναι το σχέδιο για την ανόρθωση του ελληνικού κράτους.