Τσίπρας: Δεν είναι λαϊκισμός να υπερασπιζόμαστε το δίκιο 20.000 παιδιών

Τσίπρας: Δεν είναι λαϊκισμός να υπερασπιζόμαστε το δίκιο 20.000 παιδιών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρας μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συνέχιση της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», Τρίτη 27 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την δέσμευση του να αποκαταστήσει τις αδικίες της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι του χρόνου κυβέρνηση ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας που εστίασε την παρέμβασή του στην μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων εν μέσω πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι αδυνατούν να κατανοήσουν τα όνειρα των υποψηφίων και τους κόπους των οικογενειών τους. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παιδιά του κολλεγίου είσαστε που είχαν την οικονομικοί δυνατότητα οι γονείς σας να πάτε στο εξωτερικό», αναρωτώμενος αν «είναι λαϊκισμός να υπερασπιζόμαστε το δίκιο;» όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κ.Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να μην ισχύσει για φέτος η βάση εισαγωγής. Όπως είπε «ελάτε έστω και στο «και πέντε» και πάρτε πίσω έστω για φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτή που στερεί τα όνειρα και το μεράκι για χιλιάδες παιδιά σήμερα». Ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε στην Βουλή την επιστολή μαθήτριας που παρότι αρίστευσε δεν μπόρεσε να εισαχθεί στην σχολή που επιθυμούσε καλώντας τον Κ.Μητσοτάκη να απαντήσει σε όσα λέει. Όπως είπε «δώστε μια απάντηση. Γιατί επιμένετε σε αυτό το έκτρωμα. Απαντήστε σε αυτά τα παιδιά». Επισήμανε μάλιστα πως «εγώ το είπα και θα το πω καθαρά. Είσαστε κυνικοί. Μέσα στην πανδημία μέλημά σας είναι να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «φέτος στα ΑΕΙ διατίθενται 77.415 θέσεις και οι υποψήφιοι που διαγωνίσθηκαν ήταν 92.000. Αν ίσχυε το ίδιο σύστημα με πέρσι, δηλαδή χωρίς την βάση εισαγωγής, θα αποκλείονταν λόγω έλλειψης θέσεων στα ΑΕΙ, περί τους 14.500 υποψήφιους. Όμως με την βάση εισαγωγής ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 30.000, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι στρεβλώσεις που επιφέρει η εφαρμογή της στα ειδικά μαθήματα». Σχολίασε πως «αν είναι όπως τα λέει η κ. Κεραμέως, τότε έπρεπε να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων 9,000 υποψήφιοι που έχουν βαθμολογία κάτω της ελάχιστης βάσης. Θα μείνουν, όμως, εκτός πανεπιστημίων πολύ περισσότεροι από 20,000». Επισήμανε μάλιστα πως «τέτοια μείωση ανάμεσα σε δύο χρονιές, δεν έχουν δει τα Πανεπιστήμια μας από το 1837 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση με την εξής φράση: «Αναλάβετε επιτέλους μια ρημάδα ευθύνη για όσα κάνετε. Δεν είστε υπόλογοι σε μένα. Αλλά σε 20.000 οικογένειες».

Σημείωσε ότι στο ζήτημα της παιδείας «συγκρούονται δύο κόσμοι» τόνισε πως «η πολιτική αποκλεισμού από την δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι πολιτική για την πρόοδο αυτού του τόπου. Με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμευόμαστε ότι η βάση εισαγωγής θα καταργηθεί». Μάλιστα αναφέρθηκε εκτενώς στην ρύθμιση που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της βάσης εισαγωγής.  Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω βάσης  το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021. Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε συνολικά στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε ήττα την σημερινή κυβέρνηση μιλώντας για την ανάγκη για μια προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο.

Πηγή: News247.gr