Τσίπρας: Δεν ήρθαμε ως επαίτες στη Μόσχα

Τσίπρας: Δεν ήρθαμε ως επαίτες στη Μόσχα

Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα.

Κανείς δεν μπορεί να πετάξει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό καράβι, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσθσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και αξιοποιεί την γεωπολιτική της θέση, τηρώντας πάντα τις διεθείς δεσμεύσεις της, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο «αποβολής» της Ελλάδας από την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάτει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια». Συνεχίζοντας δε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όμως, θα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία με την Ρωσία.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Είπε δε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.

Ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επισήμανε ότι «με τη λογική των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εμείς διαφωνούμε».

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε πρόταση για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

Πούτιν: Θα ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», ανέφερε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, συμπληρώνοντας:

«Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων. Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής».

Συνεχίζοντας σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών, ο Πούτιν υπογράμμισε: «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ. Παράλληλα, ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών. Θα ενισχυθεί η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε: «Να γίνει διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξετάσαμε επίσης τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ. Η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα ήταν αναλυτική και εποικοδομητική»

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα, ενώ δήλωσε «παρών» σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς».

Σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν η συζήτηση στράφηκε και γύρω από τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των κυρώσεων σχολίασε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη» ενώ πρόσθεσε ότι μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει «ο οικονομικός πόλεμος».

Αναφερόμενος στα σχόλια που έχουν γίνει και τις επικρίσεις για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο».

Ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα» και πρόσθεσε  «είναι ανοιχτός σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας».